Annons

Glutenfria engelska scones

Mina engelska scones är lite lyxigare scones med vispgrädde som blir fluffiga och fantastiskt goda. De stansas ut med kakmått så de blir dessutom runda och fina. Något för helgfrukosten kanske eller varför inte afternoon tea?

Glutenfria engelska scones

Glutenfria engelska scones (4-8 st beroende på storlek)
240 g (4 dl) glutenfritt mjöl (jag har använt Finax mjölmix)
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
50 g smör
100 g (1 dl) mjölk
75 g (3/4 dl) grädde (går att bytas ut mot mjölk)
Grädde (eller mjölk) till pensling

  1. Rör ihop de torra ingredienserna i en bunke.
  2. Tillsätt smöret i bitar och finfördela det med fingrarna till smulor i mjölblandningen.
  3. Tillsätt mjölk och grädde och rör snabbt ihop till en kladdig deg.
  4. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och rulla degen i mjöl så att den inte kladdar. Obs! Arbeta inte in mer mjöl i degen utan använd det bara utanpå.
  5. Platta ut degen till en 1-2 cm tjock platta och stansa ut rundlar med ett glas eller en stansring. Välj själv hur stora eller små scones du vill ha. Jag har använt en stans på 8 cm och det gav 5 scones. Nästa gång tänker jag prova att göra dem lite mindre och tjockare.
  6. Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper och pensla med grädde.
  7. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 12-15 minuter tills de fått fin färg.
Annons

Pudra lite florsocker över sconesen vid servering. Servera direkt.

Engelska glutenfria scones

Annons
Dela på:

Annons

Laddar nästa sida…