Glutenfri äppelkladdkaka med crunch
150 g smör
3 ägg
225 g (2 1/2 dl) strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk malen/mortlad kardemumma
1/2 tsk salt
130 g (ca 2 3/4 dl) mandelmjöl/rismjöl (jag brukar ta hälften av varje)
Smör och mandelmjöl till formen
3-4 äpplen
Ca 1 msk kanel
Crunch:
75 g smör
70 g (2 dl) glutenfria havregryn
90 g (1 dl) strösocker
1 tsk vaniljsocker
- Smält smöret till kladdkakan och låt svalna.
- Rör ihop ägg, strösocker, vaniljsocker, kardemumma, salt och mjöl i en bunke. Tillsätt det smälta smöret och rör till en jämn smet.
- Häll smeten i en smord och mjölad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
- Skala och skiva äpplena och stick ner i smeten. Strö över kanel.
- Smält smöret till crunchet. Rör ner havregryn, strösocker och vaniljsocker.
- Strö crunchet ovanpå äpplena.
- Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i 175 grader i ca 25-30 minuter.


Tips på fler glutenfria bakverk med äpple:
Glutenfri äppelpaj med kardemumma
Glutenfri äppellängd
Glutenfri äppelpaj med toscatäcke
Glutenfri knäckig äppelpaj
Glutenfri äppeltoscakaka
Glutenfri äppelpaj med havregryn
Glutenfri amerikansk äppelkaka