Annons

Glutenfri äppellängd

Saftig och god glutenfri äppellängd fylld med äppelmos, mandelmassa och hackade nötter. Längden är enkel att baka men ser lyxig och fin ut och är perfekt att bjuda på när man är många och vill ha ett alternativ till bullar.

Glutenfri äppellängd

Glutenfri äppellängd
25 g jäst
250 g (2 1/2 dl) mjölk
10 g (1 msk) fiberhusk
75 g rumsvarmt smör
70 g (3/4 dl) strösocker
1/4 tsk salt
1/2 ägg
Ca 350 g (ca 5 3/4 dl) glutenfri mjölmix, tex Finax röda

Annons

Fyllning:
75 g rumsvarmt smör
Ca 1 dl äppelmos
150 g mandelmassa, grovriven
50 g hackad mandel/hasselnötter

Annons

Garnering:
1/2 uppvispat ägg
Pärlsocker
Hackad mandel/hasselnötter

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Värm mjölken till 37 grader och lös upp jästen med mjölken.
  3. Vispa ner fiberhusk och låt svälla i 10 minuter.
  4. Tillsätt resterande ingredienser till degen och arbeta den med degkrokar i minst 5 minuter. Degen ska vara lite kladdig. Strö lite mjölmix runtom degen och låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
  5. Stjälp upp degen på ett bakbord (gärna en silikonduk) mjölat med mjölmix. Kavla ut den till en rektangulär platta.
  6. Bred ut smöret på mitten av degplattan (en tredjedel av degplattan på längden) och bred äppelmos över smöret. Strö över grovriven mandelmassa och hackad mandel eller nötter.
  7. Skär sneda remsor, ca 1 cm breda, med en kniv eller degskrapa på båda sidor av fyllningen.
  8. ”Fläta” längden genom att lägga remsorna över fyllningen så att de överlappar varandra, dvs lägg varannan remsa från vänster över fyllningen och varannan remsa från höger hela vägen.
  9. Flytta över längden till en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  10. Pensla längden med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och hackad mandel eller nötter.
  11. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 25 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Baka glutenfri äppellängd

Glutenfri äpplelängd

Annons

Prova också mina recept på kanellängd med mandelmassaglutenfria kanelbullar eller varför inte baka glutenfria donuts!

Dela på:

2 kommentarer till “Glutenfri äppellängd”

  1. Helen Lavén skriver: 26 mars, 2020

    Jag har provat flera av dina recept och är så otroligt nöjd. Allt som jag har bakat har varit helt fantastiskt gott och lättbakat. Har försökt att baka glutenfritt i 16 år med varierande resultat. Så nu kommer jag att se om du har recept på det som jag vill baka först innan jag ger mig ut på andra sidor/bakböcker. Tusen tack!


    1. Anneli Bark skriver: 29 mars, 2020

      Tack snälla du, det värmer verkligen att höra. Stort lycka till med bakningen i framtiden och hoppas att jag kan fortsätta att inspirera! Kram


Annons

Laddar