Annons

Glutenfri äppelpaj med toscatäcke

Här kommer recept på en gudomligt god äppelpaj med ett täcke av knäckig tosca. Den här pajen är verkligen något extra och jag lovar att du inte kommer att ångra dig om du bakar den!

Glutenfri äppelpaj med tosca

Glutenfri äppelpaj med toscatäcke
Pajdeg:
275 g (5 dl) glutenfri mjölmix (Lailas blå)
90 g (1 dl) strösocker
1/2 tsk bakpulver
150 g smör

Fyllning:
4-5 äpplen
1 msk strösocker
1 tsk malen kanel
1 tsk mortlade kardemummakärnor

Annons

Toscasmet:
100 g smör
90 g (1 dl) strösocker
30 g (2 msk) vispgrädde
20 g (2 msk) glutenfri mjölmix (Lailas blå)
75 g mandelspån

Annons
  1. Rör ihop de torra ingredienserna till pajdegen. Tillsätt smöret i bitar och arbeta ihop till en deg, för hand eller i matberedare. Strö lite mjölmix runt om degen om den är för kladdig och forma till en boll.
  2. Låt degen vila i kylskåpet i ca 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Jag brukar använda plastfolie eller plasthandskar när jag trycker ut degen så går det lätt utan kladd.
  5. Nagga och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter.
  6. Skala och skär äpplena i skivor.
  7. Fördela äppelskivorna i pajskalet och strö över socker, kanel och kardemumma.
  8. Blanda smör, socker, vispgrädde och mjölmix till toscasmeten i en kastrull. Låt det smälta ihop i kastrullen på svag värme under omrörning och låt sjuda i några minuter tills smeten tjocknar. Rör ner mandelspånen.
  9. Klicka ut toscasmeten ovanpå äpplena i pajformen.
  10. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter tills pajen fått fin färg.

Servera äppelpajen ljummen med vaniljsås, vaniljvisp eller vaniljglass.

Glutenfri äppelpaj med toscatäcke

Glutenfri äppelpaj med toscatäcke i bit

Annons

Glutenfri äppelpaj med täcke av toscasmet

Glutenfri äppelkaka med toscatäcke

Dela på:

Annons

Laddar