Glutenfri äppelpaj med toscatäcke
Pajdeg:
275 g (5 dl) glutenfri mjölmix (Lailas blå)
90 g (1 dl) strösocker
1/2 tsk bakpulver
150 g smör
Fyllning:
4-5 äpplen
1 msk strösocker
1 tsk malen kanel
1 tsk mortlade kardemummakärnor
Toscasmet:
100 g smör
90 g (1 dl) strösocker
30 g (2 msk) vispgrädde
20 g (2 msk) glutenfri mjölmix (Lailas blå)
75 g mandelspån
- Rör ihop de torra ingredienserna till pajdegen. Tillsätt smöret i bitar och arbeta ihop till en deg, för hand eller i matberedare. Strö lite mjölmix runt om degen om den är för kladdig och forma till en boll.
- Låt degen vila i kylskåpet i ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Jag brukar använda plastfolie eller plasthandskar när jag trycker ut degen så går det lätt utan kladd.
- Nagga och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter.
- Skala och skär äpplena i skivor.
- Fördela äppelskivorna i pajskalet och strö över socker, kanel och kardemumma.
- Blanda smör, socker, vispgrädde och mjölmix till toscasmeten i en kastrull. Låt det smälta ihop i kastrullen på svag värme under omrörning och låt sjuda i några minuter tills smeten tjocknar. Rör ner mandelspånen.
- Klicka ut toscasmeten ovanpå äpplena i pajformen.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter tills pajen fått fin färg.
Servera äppelpajen ljummen med vaniljsås, vaniljvisp eller vaniljglass.