Glutenfri banankaka med choklad
75 g smör
2 ägg
2 1/2 dl strösocker
2-3 mogna bananer (2 stora eller 3 små)
1/4 tsk vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)
1/4 tsk salt
1 1/2 tsk bakpulver
2 1/2 dl (100 g) mandelmjöl
1 dl (60 g) glutenfri mjölmix
100 g mörk choklad
Smör och riven kokos till formen
- Smält smöret och låt svalna lite.
- Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.
- Mosa bananerna och rör ner i smeten.
- Blanda vaniljpulver, salt, bakpulver, mandelmjöl och mjölmix och vänd ner i smeten.
- Tillsätt det smälta smöret.
- Hacka chokladen grovt och vänd ner i smeten.
- Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, strödd med kokos.
- Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 25-30 minuter.
Servera kakan kall, gärna med vispad grädde.
Recept på andra goda mjuka kakor:
Glutenfri toscakaka
Glutenfri mjuk snickerskaka
Glutenfri kanelbullekaka
Glutenfri sockerkaka
8 kommentarer till “Glutenfri banankaka med choklad”
Är det någon mer som bakat banankakan med choklad? Jättedåligt recept, jag är ingen nybörjare på att baka, och brukar inte misslyckas så som jag gjort med denna kaka följt recept har jag gjort förut så det är inget nytt. Kakan har stått i ugnen som det angivits men den är fortfarande som en smet.
När ska smöret ner i smeten? Det står enbart att det ska smältas men sen är det inte med i receptet?
Hej! Tack för att du uppmärksammade att jag glömt skriva med det. Jag har uppdaterat receptet! Kram
Tack för en underbart bra recept. Den absolut godaste kakan jag smakat på länge.
Receptet fungerade till punkt och pricka.
Kommer att vara favorit på bjudningar framöver.
En liten fråga bara; hur mycket kan man minska på sockret utan att kakan blir misslyckad?
Än en gång 1000-tack för ett fantastiskt recept 🙂
Hej! Vad roligt att du gillar receptet! Jag skulle inte rekommendera att minska på sockret alls för smakens skull. Om du ändå känner att du vill minska på sockret så tror jag att du skulle kunna gå ner till 2 dl och ändå få ett lyckat resultat, dock kanske inte riktigt lika gott 🙂 Kram Anneli
God kaka! Men för min smak för mycket choklad. Har gjort ett par gånger och uteslutit choklad men tillsatt kardemumma och kanel i smeten. Godare tycker jag!
Vilket bra tips, det ska jag prova!
I min värld kan det inte bli för mycket choklad i en kaka, så jag slängde i några matskedar kakao också. Mycket gott!