Annons

Glutenfri brioche i form

Brioche är ett riktigt lyxigt ljust bröd med ägg och smör som gör brödet extra gott. Här har jag gjort det enkelt och bakat brödet direkt i en brödform.

Att baka briochen som ett formbröd gör att man slipper hantera den lösa och kladdiga degen och brödet blir saftigt och gott.

Följ mig på Instagram, Facebook och Pinterest för mer inspiration!

Glutenfri brioche formbröd

Glutenfri brioche i form
25 g jäst
175 g (1 3/4 dl) kall mjölk
3 ägg
150 g rumsvarmt smör
15 g (2 msk) strösocker
5 g (1 tsk) salt
1/2 tsk xantangummi
420 g (7 dl) glutenfri mjölmix (jag använder Finax)
1 uppvispat ägg till pensling

Annons
  1. Smula ner jästen i en degbunke.
  2. Vispa ut jästen med mjölken.
  3. Knäck i 3 ägg och tillsätt smöret i klickar. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop degen i assistent eller med elvispens degkrokar. Det räcker att arbeta degen tills allt blandat sig, ca 5 minuter.
  4. Fördela degen i en smord brödform. Min rymmer 1,5 liter men det går också bra med en större på 2 liter.
  5. Låt jäsa i ca 60 minuter under bakduk.
  6. Sätt ugnen på 225 grader över- och undervärme.
  7. Pensla brödet med uppvispat ägg.
  8. Ställ in brödet i nedre delen av ugnen i 225 grader och sänk direkt värmen till 175 grader. Grädda i ca 40 minuter. Låt svalna på ett brödgaller under bakduk.

Deg till glutenfri briocheDegen innan jäsning. Observera att degen ska vara kladdig!

Annons

Glutenfri brioche innan gräddningDegen efter jäsning.

Annons

Brioche glutenfritt formbrödDet nygräddade brödet.

Glutenfri brioche glutenfritt bröd

Glutenfri brioche i skivor

Annons
Dela på:

2 kommentarer till “Glutenfri brioche i form”

  1. Annika Norgren skriver: 11 oktober, 2021

    Hej Linda. Tror du man kan byta ut xantangummi mot t.ex mald psyllium eller profiler? Mvh Annika


    1. Anneli Bark skriver: 12 oktober, 2021

      Hej! Ja det går nog bra att byta ut xantangummi mot förslagsvis 1 tsk mald psyllium eller 1 msk pofiber. Lycka till!


Annons

Laddar