Glutenfri butterkaka 25 g jäst 250 g (2 1/2 dl) mjölk 10 g (1 msk) fiberhusk 75 g smör 70 g (1/2 dl) vit sirap (går att byta ut mot strösocker) 45 g (1/2 dl) strösocker 1 tsk kardemumma 1/4 tsk salt 1/2 uppvispat ägg Ca 330 g (5 1/2 dl) glutenfri mjölmix, tex Finax Fyllning: 75 g rumsvarmt smör 45 g (1/2 dl) strösocker 2 tsk vaniljsocker 1 msk kanel (går att utesluta om du vill ha vaniljbullar) 75 g mandelmassa (går att utesluta) Snabb vaniljkräm: 200 g (2 dl) mjölk 50 g (5 msk) marsanpulver (för kallvispad vaniljkräm) Om du istället vill göra din egen vaniljkräm hittar du recept här. Till garnering: 1/2 uppvispat ägg Pärlsocker Glasyr: 90 g (1 1/2 dl) florsocker 1 msk vatten Smula ner jästen i en degbunke. Värm mjölken till 37 grader (använd helst termometer) och vispa ut jästen med den. Vispa ner fiberhusk och låt svälla i 10 minuter. Tillsätt resterande ingredienser till degen och arbeta degen med degkrokar (gärna i assistent) i minst 5 minuter, tills degen stabiliserat sig. Obs! Den ska fortfarande vara kladdig. Strö lite mjölmix runtom degen och låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter. Rör ihop smör, strösocker, vaniljsocker och kanel till fyllningen tills det blir krämigt. Riv mandelmassan grovt. Stjälp upp degen på ett bakbord (gärna en silikonduk) mjölat med mjölmix. Kavla ut degen till en rektangel och bred på fyllningen. Strö över mandelmassan. Rulla ihop degen och skär i 3-4 cm breda bitar. Ställ bitarna med snittytan uppåt i en smord form med löstagbara kanter, ca 24 cm i diameter. Tänk på att det behövs lite mellanrum mellan bitarna så att de kan jäsa. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Vispa under tiden ihop mjölk och marsanpulver till vaniljkrämen och ställ kallt tills butterkakan jäst färdigt. Alternativt koka din egen vaniljkräm. Pensla kakan med uppvispat ägg. Gör en fördjupning i mitten av varje bulle och klicka i vaniljkrämen. Strö över pärlsocker. Grädda butterkakan i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 40 minuter. Täck den med aluminiumfolie om den börjar få för mycket färg. Låt svalna. Rör ihop florsocker och vatten till glasyren och ringla över kakan en stund innan servering. [caption id="attachment_5846" align="aligncenter" width="700"] Butterkakan innan jäsning[/caption] [caption id="attachment_5847" align="aligncenter" width="700"] Butterkakan innan gräddning[/caption] Tips på andra goda glutenfria recept: Glutenfria kardemummabullar Glutenfria blåbärsbullar Glutenfria solbullar Glutenfri kanellängd med mandelmassa Glutenfri kanelbullerulltårta Glutenfria gifflar med mandelmassa Glutenfria kanelbullar