Annons

Glutenfri butterkaka

Butterkaka är så gott och i princip lika enkelt som att baka kanelbullar men mycket roligare att baka och bjuda på tycker jag. Fylld med vaniljkräm och toppad med glasyr känns butterkaka dessutom mycket lyxigare och godare än vanliga kanelbullar!

Glutenfri butterkaka

Glutenfri butterkaka
25 g jäst
250 g (2 1/2 dl) mjölk
10 g (1 msk) fiberhusk
75 g smör
70 g (1/2 dl) vit sirap (går att byta ut mot strösocker)
45 g (1/2 dl) strösocker
1 tsk kardemumma
1/4 tsk salt
1/2 uppvispat ägg
Ca 330 g (5 1/2 dl) glutenfri mjölmix, tex Finax

Annons

Fyllning:
75 g rumsvarmt smör
45 g (1/2 dl) strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk kanel (går att utesluta om du vill ha vaniljbullar)
75 g mandelmassa (går att utesluta)

Annons

Snabb vaniljkräm:
200 g (2 dl) mjölk
50 g (5 msk) marsanpulver (för kallvispad vaniljkräm)

Om du istället vill göra din egen vaniljkräm hittar du recept här.

Till garnering:
1/2 uppvispat ägg
Pärlsocker

Glasyr:
90 g (1 1/2 dl) florsocker
1 msk vatten

Annons
  1. Smula ner jästen i en degbunke.
  2. Värm mjölken till 37 grader (använd helst termometer) och vispa ut jästen med den.
  3. Vispa ner fiberhusk och låt svälla i 10 minuter.
  4. Tillsätt resterande ingredienser till degen och arbeta degen med degkrokar (gärna i assistent) i minst 5 minuter, tills degen stabiliserat sig. Obs! Den ska fortfarande vara kladdig.
  5. Strö lite mjölmix runtom degen och låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
  6. Rör ihop smör, strösocker, vaniljsocker och kanel till fyllningen tills det blir krämigt. Riv mandelmassan grovt.
  7. Stjälp upp degen på ett bakbord (gärna en silikonduk) mjölat med mjölmix.
  8. Kavla ut degen till en rektangel och bred på fyllningen. Strö över mandelmassan.
  9. Rulla ihop degen och skär i 3-4 cm breda bitar.
  10. Ställ bitarna med snittytan uppåt i en smord form med löstagbara kanter, ca 24 cm i diameter. Tänk på att det behövs lite mellanrum mellan bitarna så att de kan jäsa.
  11. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Vispa under tiden ihop mjölk och marsanpulver till vaniljkrämen och ställ kallt tills butterkakan jäst färdigt. Alternativt koka din egen vaniljkräm.
  12. Pensla kakan med uppvispat ägg.
  13. Gör en fördjupning i mitten av varje bulle och klicka i vaniljkrämen. Strö över pärlsocker.
  14. Grädda butterkakan i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 40 minuter. Täck den med aluminiumfolie om den börjar få för mycket färg. Låt svalna.
  15. Rör ihop florsocker och vatten till glasyren och ringla över kakan en stund innan servering.
Glutenfri butterkaka
Butterkakan innan jäsning

 

Glutenfri butterkaka
Butterkakan innan gräddning
Annons

Glutenfri butterkaka

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar