Var noga med att välja havregryn från ren havre för att tårtan ska vara helt ren från spår av gluten, dvs använd havregryn där förpackningen är märkt med den glutenfria symbolen. Havre är i sig glutenfritt men kan kontamineras av vete eller andra spannmål med gluten under odling och produktion och därför kan havregryn som inte har glutenfri märkning innehålla spår av gluten. För dig som inte vill baka en hel chokladbollstårta har jag också ett recept på glutenfria chokladbollar. Glutenfri chokladbollstårta 450 g rumsvarmt smör 240 g (4 dl) florsocker 2 msk vaniljsocker 1/2 tsk salt 80 g (2 dl) kakao 3/4 dl kallt kaffe (går att ersätta med vatten) 450 g (13 dl) glutenfria havregryn (ren havre) Kokos, pärlsocker och nutella till garnering Vispa ihop smör, florsocker, vaniljsocker, salt och kakao med elvisp. Rör ner kaffe och havregryn och blanda ihop ordentligt. Fortsätt vispa med elvispen om du vill ha en slätare smet. Ställ smeten kallt i ca 30 minuter. Gör vanliga chokladbollar av en tredjedel av smeten och rulla i kokos och/eller pärlsocker. Lägg resten av smeten på ett litet tårtfat eller annat fat och forma till en tårta. Strö kokos på kanterna. Bred ett lager nutella ovanpå tårtan och garnera med chokladbollarna. Förvara chokladbollstårtan i kylskåpet. Tips på andra goda glutenfria recept: Glutenfria chokladbollar med nutellagömma Glutenfria saffransbollar Glutenfria morotsbollar Glutenfri nougattårta