Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kökets favoriter.
Glutenfri chokladsockerkaka
3 ägg
3 dl strösocker
2 tsk fiberhusk
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl (60 g) kakao
1 dl (75 g) potatismjöl
2 dl (120 g) glutenfri mjölmix, tex Finax röda
100 g smör
1 dl mjölk
Smör och kakao till formen
Glasyr:
3 dl florsocker
4 msk kakao
Ca 3 msk vatten
Garnering:
25 g grovhackad mörk choklad
Ev. frystorkade hallon
- Vispa ägg och strösocker vitt och luftigt med elvisp.
- Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
- Smält smöret och blanda det med mjölken.
- Sikta ner de torra ingredienserna i smeten växelvis med vätskan. Rör försiktigt till en klumpfri smet.
- Smöra en sockerkaksform på ca 2 liter och pudra med kakao. Jag använder formen Brilliance från Nordic Ware som rymmer 2,4 liter och finns att köpa här (annonslänk) men det passar också med en lite mindre form).
- Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 30 minuter. Känn efter med en sticka om kakan är klar, stickan ska vara torr. Ta ut kakan och låt den stå kvar en stund i formen innan du stjälper upp den. Låt svalna under formen.
- Blanda florsocker och kakao till glasyren. Tillsätt vatten tills du får önskad konsistens på glasyren. Fördela glasyren över sockerkakan och strö över hackad choklad och eventuellt frystorkade hallon.
Tips på andra glutenfria mjuka kakor:
Glutenfri sockerkaka
Glutenfri banankaka med choklad
Glutenfri morotskaka
Glutenfri mjuk snickerskaka
Glutenfri kanelbullekaka
2 kommentarer till “Glutenfri chokladsockerkaka”
Jag får då inte kakan färdig på 30 min i 175 grader• Är det fel skrivet ?
Tidsangivelsen är rätt för mig och min ugn men alla ugnar är olika så det kan variera lite. Det är därför jag skriver ca 30 minuter och att man ska känna efter med en sticka att den är klar. Kram