Annons

Glutenfri citronsockerkaka

Saftig sockerkaka med citronsmak garnerad med en söt citronglasyr. Jag har använt bovete & teffmjöl i kakan som ger en god smak som passar bra ihop med den friska citronsmaken.

Citronsockerkaka
Glutenfri citronsockerkaka

2 ägg
2 dl strösocker
2 dl Semper bovete & teffmjöl
1 dl potatismjöl
1/2 msk fiberhusk
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
75 g smör
3/4 dl mjölk
1/2 citron, skal och saft
Smör och potatismjöl till formen

Annons

Glasyr:
2 1/2 dl florsocker
2 msk citronsaft
gul hushållsfärg
ev. vatten

  1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  2. Blanda de torra ingredienserna och rör försiktigt ner blandningen i smeten.
  3. Smält smöret och tillsätt mjölken och citronsaften. Häll ner vätskan i smeten och blanda försiktigt.
  4. Häll smeten i en smord sockerkaksform mjölad med potatismjöl.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 40 minuter. Känn med en sticka att kakan är färdig, den ska vara torr. Låt kakan svalna en stund i formen innan den stjälps upp. Låt svalna helt.
  6. Blanda ihop florsocker och citronsaft till glasyren. Tillsätt vatten tills glasyren får smidig konsistens. Droppa i gul hushållsfärg tills den får önskad färg.
  7. Ringla glasyren över sockerkakan.
Dela på:

3 kommentarer till “Glutenfri citronsockerkaka”

  1. Joanna- 8 självmordsförsök senare- Livet med Asperger och Bipolär sjukdom skriver: 15 mars, 2016
  2. Anna skriver: 10 maj, 2016

    Hej!

    Behöver man inte låta fiberhusken svälla en stund innan som man gör när man bakar bröd?
    Har du någon måttabell på hur mycket fiberhusk man ska ha per dl vätska?

    Ha en fin dag!


    1. Anneli Andersson skriver: 11 maj, 2016

      Hej!
      I det här fallet behöver inte fiberhusken svälla innan gräddning, resultatet blir bra ändå. Jag har tyvärr ingen tabell för mängd fiberhusk per dl vätska, jag provar mig fram lite och ”känner av” konsistensen på degen/smeten.
      Lycka till med bakningen!


Annons

Laddar