Annons

Glutenfri citronsockerkaka

Saftig sockerkaka med citronsmak garnerad med en söt citronglasyr. Jag har använt bovete & teffmjöl i kakan som ger en god smak som passar bra ihop med den friska citronsmaken.

Citronsockerkaka
Glutenfri citronsockerkaka

2 ägg
2 dl strösocker
2 dl Semper bovete & teffmjöl
1 dl potatismjöl
1/2 msk fiberhusk
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
75 g smör
3/4 dl mjölk
1/2 citron, skal och saft
Smör och potatismjöl till formen

Annons

Glasyr:
2 1/2 dl florsocker
2 msk citronsaft
gul hushållsfärg
ev. vatten

Annons
  1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  2. Blanda de torra ingredienserna och rör försiktigt ner blandningen i smeten.
  3. Smält smöret och tillsätt mjölken och citronsaften. Häll ner vätskan i smeten och blanda försiktigt.
  4. Häll smeten i en smord sockerkaksform mjölad med potatismjöl.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 40 minuter. Känn med en sticka att kakan är färdig, den ska vara torr. Låt kakan svalna en stund i formen innan den stjälps upp. Låt svalna helt.
  6. Blanda ihop florsocker och citronsaft till glasyren. Tillsätt vatten tills glasyren får smidig konsistens. Droppa i gul hushållsfärg tills den får önskad färg.
  7. Ringla glasyren över sockerkakan.
Dela på:

5 kommentarer till “Glutenfri citronsockerkaka”

  1. Joanna- 8 självmordsförsök senare- Livet med Asperger och Bipolär sjukdom skriver: 15 mars, 2016
  2. Anna skriver: 10 maj, 2016

    Hej!

    Behöver man inte låta fiberhusken svälla en stund innan som man gör när man bakar bröd?
    Har du någon måttabell på hur mycket fiberhusk man ska ha per dl vätska?

    Ha en fin dag!


    1. Anneli Andersson skriver: 11 maj, 2016

      Hej!
      I det här fallet behöver inte fiberhusken svälla innan gräddning, resultatet blir bra ändå. Jag har tyvärr ingen tabell för mängd fiberhusk per dl vätska, jag provar mig fram lite och ”känner av” konsistensen på degen/smeten.
      Lycka till med bakningen!


  3. Matilda skriver: 3 maj, 2019

    Kakan är jättegod – luftig och fin men otroligt smulig. Har jag bara överkokt den eller är den smulig av sig?

    I övrigt stort tack för fantastiska recept! Jag bakar ofta härifrån.


    1. Anneli Andersson skriver: 4 maj, 2019

      Hej Matilda! Tack för en fin kommentar. Jag upplever inte att citronsockerkakan är så smulig, litegrann smular den förstås, men inte så mycket när jag bakat den. Fiberhusken gör att smeten binder ihop och smular mindre så var noga med att den blir med! Kram


Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar