Glutenfri citronsockerkaka
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl Semper bovete & teffmjöl
1 dl potatismjöl
1/2 msk fiberhusk
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
75 g smör
3/4 dl mjölk
1/2 citron, skal och saft
Smör och potatismjöl till formen
Glasyr:
2 1/2 dl florsocker
2 msk citronsaft
gul hushållsfärg
ev. vatten
- Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
- Blanda de torra ingredienserna och rör försiktigt ner blandningen i smeten.
- Smält smöret och tillsätt mjölken och citronsaften. Häll ner vätskan i smeten och blanda försiktigt.
- Häll smeten i en smord sockerkaksform mjölad med potatismjöl.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 40 minuter. Känn med en sticka att kakan är färdig, den ska vara torr. Låt kakan svalna en stund i formen innan den stjälps upp. Låt svalna helt.
- Blanda ihop florsocker och citronsaft till glasyren. Tillsätt vatten tills glasyren får smidig konsistens. Droppa i gul hushållsfärg tills den får önskad färg.
- Ringla glasyren över sockerkakan.
5 kommentarer till “Glutenfri citronsockerkaka”
gott
http://www.familjeliv.se/blogg/domkallarmighannes
Hej!
Behöver man inte låta fiberhusken svälla en stund innan som man gör när man bakar bröd?
Har du någon måttabell på hur mycket fiberhusk man ska ha per dl vätska?
Ha en fin dag!
Hej!
I det här fallet behöver inte fiberhusken svälla innan gräddning, resultatet blir bra ändå. Jag har tyvärr ingen tabell för mängd fiberhusk per dl vätska, jag provar mig fram lite och ”känner av” konsistensen på degen/smeten.
Lycka till med bakningen!
Kakan är jättegod – luftig och fin men otroligt smulig. Har jag bara överkokt den eller är den smulig av sig?
I övrigt stort tack för fantastiska recept! Jag bakar ofta härifrån.
Hej Matilda! Tack för en fin kommentar. Jag upplever inte att citronsockerkakan är så smulig, litegrann smular den förstås, men inte så mycket när jag bakat den. Fiberhusken gör att smeten binder ihop och smular mindre så var noga med att den blir med! Kram