Annons

Glutenfri filmjölkslimpa

Enklare bröd att baka än filmjölkslimpa finns inte. Det är bara att röra ihop ingredienserna och en timme senare har det förvandlats till ett nygräddat, saftigt och supergott bröd. Bakning är verkligen kemi när den är som bäst. Här kommer mitt bästa grundrecept som går att variera med olika frön, nötter, gryner och mjölsorter.

2015-10-27 14_Fotor

Glutenfri filmjölkslimpa
400 g (4 dl) filmjölk
35 g (1/4 dl) mörk sirap
80 g (ca 3/4 dl) lingonsylt
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
50 g (ca 1 dl) linfrön – går att byta ut mot 1 dl andra frön och nötter
70 g (2 dl) havregryn (ren havre) – går att byta ut mot tex hirsflingor eller boveteflingor
300 g (5 dl) glutenfri mjölmix, tex Finax röda

  1. Rör ihop filmjölk, sirap och lingonsylt i en bunke.
  2. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda till en lös deg.
  3. Häll degen i en smord avlång bakform (1 1/2 liter).
  4. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 50-60 minuter. Känn med en sticka att brödet är färdigt, den ska inte vara kladdig.
Annons
Annons
Dela på:

7 kommentarer till “Glutenfri filmjölkslimpa”

  1. Helena Wallster skriver: 5 november, 2016

    Bakade denna igår, och den var jättegod! Jag tog Schärs universal mix.


  2. Annika skriver: 30 maj, 2019

    Supergod och en ny favoritlimpa. Otroligt lättbakad och toppenbra att frysa in färdigskivad 🙂 Finax röda glutenfria!


    1. Anneli Andersson skriver: 1 juni, 2019

      Vad roligt att höra! Jag skivar också upp den och fryser in, perfekt att tina i brödrosten om man har bråttom.


  3. s t c skriver: 5 juni, 2019

    Är mörk sirap naturligt glutenfri? Kan den bytas ut mot annan sötning? Går havregrynen att byta ut mot Pofiber?


    1. Anneli Andersson skriver: 6 juni, 2019

      Mörk sirap är vad jag har förstått naturligt glutenfri. Det är endast glykossirap som utvinns ur vetestärkelse (den färdiga produkten innehåller dock inte gluten). Och brödsirap innehåller gluten så var noga med att välja mörk sirap. Jag skulle tro att sirapen går att byta ut mot annan sötning om du vill det, tex honung. Om du vill utesluta havregrynen skulle jag prova att byta ut de 2 dl havregryn mot 1 dl pofiber. Lycka till!


  4. Margaretha skriver: 23 juli, 2019

    Jag bakar ofta denna limpa,men tar i häften solrosfrön och linfrön. Skippar lingonsylten. Har även i ca 6 torkade klippta aprikoser och ca 6 hackade valnötter. Eftersom vi inte äter fil utan naturell yoghurt tar jag i det ,men har ökat till 5 dl . Jättegott att rosta.
    Mvh.
    Margaretha carlgren


    1. Anneli Andersson skriver: 24 juli, 2019

      Vad roligt att höra! Tack för tips, det låter gott med aprikoser och valnötter i . Det är det som är så bra med den här limpan, att man kan variera tex nötter och frön efter tycke och smak! Kram


Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar