Annons

Glutenfri focaccia

Här kommer recept på focaccia som är ett italienskt bröd som passar bra på buffé eller som tillbehör till soppa eller sallad eller kanske att ta med som ett matigare bröd på picknicken i sommar. Focaccia går att smaksätta på olika sätt, här har jag valt att toppa med tomater, oliver och basilika.

Glutenfri focaccia med oliver, tomat och basilika

Glutenfri focaccia
25 g jäst
400 g (4 dl) vatten
10 g (1 msk) fiberhusk
20 g (1 msk) flytande honung
45 g (1/2 dl) olivolja
1 tsk salt
450 g (7 1/2 dl) glutenfri mjölmix, tex Finax
Olivolja till formen

Annons

Topping:
T.ex. körsbärstomater, urkärnade svarta oliver, basilika, flingsalt, olivolja

Annons
  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Värm vattnet till 37 grader. Tillsätt lite i taget till jästen medan du vispar och vispa tills jästen löst upp sig.
  3. Vispa ner fiberhusk och låt svälla i 15 minuter.
  4. Tillsätt honung, olivolja, salt och mjölmix och arbeta ihop degen ordentligt med degkrokar, gärna i assistent.
  5. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
  6. Bred ut den kladdiga degen i en oljad form eller mindre långpanna, ca 20×30 cm, och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  7. Gör små gropar i degen med oljade fingrar och tryck ner tomater, oliver och basilikablad. Ringla över olivolja och strö på flingsalt.
  8. Grädda brödet i mitten av ugnen i 225 grader i ca 15 minuter.

Glutenfri focaccia i form

Nybakad glutenfri focaccia

Annons
Dela på:

Annons

Laddar