Jag har börjat experimentera lite med xantangummi som är är glutenersättning som används mycket bland annat i USA och som nu även börjat säljas i Sverige. Xantangummi fungerar som ett bindemedel och kan användas istället för eller tillsammans med fiberhusk som är vanligt i glutenfria bröd här i Sverige, för att få bra konsistens och saftighet. Till skillnad från fiberhusk suger xantangummi inte upp någon vätska, vilket gör att bröd och bakverk med xantangummi blir lätta och luftiga utan att bli torra. Formfranska med xantangummi 25 g jäst 4 dl vatten 2 msk olivolja 1 tsk salt 1 tsk xantangummi 1 dl pofiber 6 1/2 dl (390 g) glutenfri mjölmix, tex Finax röda Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och vispa ut jästen med vattnet. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen ordentligt med degkrokar i minst 5 minuter. Häll degen i en smord avlång bakform. Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 25-30 minuter. Stjälp upp brödet på ett galler och låt svalna under bakduk.