Annons

Glutenfri formfranska med xantangummi

Det här är så nära ett perfekt vitt formbröd man kan komma. Det är otroligt gott att äta mjukt och nybakat men passar också utmärkt att rosta.

Jag har börjat experimentera lite med xantangummi som är är glutenersättning som används mycket bland annat i USA och som nu även börjat säljas i Sverige. Xantangummi fungerar som ett bindemedel och kan användas istället för eller tillsammans med fiberhusk som är vanligt i glutenfria bröd här i Sverige, för att få bra konsistens och saftighet. Till skillnad från fiberhusk suger xantangummi inte upp någon vätska, vilket gör att bröd och bakverk med xantangummi blir lätta och luftiga utan att bli torra.

Annons

2015-05-06 11_Fotor

Annons

Formfranska med xantangummi
25 g jäst
4 dl vatten
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 tsk xantangummi
1 dl pofiber
6 1/2 dl (390 g) glutenfri mjölmix, tex Finax röda

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Värm vattnet till 37 grader och vispa ut jästen med vattnet.
  3. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen ordentligt med degkrokar i minst 5 minuter.
  4. Häll degen i en smord avlång bakform.
  5. Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 25-30 minuter. Stjälp upp brödet på ett galler och låt svalna under bakduk.
Dela på:

4 kommentarer till “Glutenfri formfranska med xantangummi”

  1. Jennifer skriver: 28 april, 2016

    Hej!

    Vet du vart man kan köpa xantangummi?

    Följer även dig på instagram, skulle önska att du lägger ut de recept du lägger ut på instagram även här och gärna i samband så man kan gå in direkt!

    Tack på förhand!


    1. Anneli Andersson skriver: 29 april, 2016

      Hej Jennifer!
      Xantangummi finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker och på nätet, tex på goodstore.se

      Alla recept som jag gör lägger jag ut på bloggen förr eller senare, dock lägger jag ibland ut bilder på instagram innan det kommer upp på bloggen. Den som väntar på något gott.. 🙂

      /Anneli


  2. Eva skriver: 4 juli, 2019

    Testade med Lailas blå, blev helt platt, jäste ingenting tyvärr.


    1. Anneli Andersson skriver: 4 juli, 2019

      Hej! Det har nog inte med mjölmixen att göra, det verkar som om jäsningen inte har fungerat. Det kan bero på många olika saker, tex att degvätskan varit för varm (jästen dör), för kall (det tar längre tid att jäsa), att jästen varit gammal, att det varit för kallt på jäsplatsen, att den inte fått jäsa tillräckligt länge m.m. Det blir heller inte lika luftigt om degen arbetas för kort tid. Bättre lycka nästa gång! Kram


Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar