Annons

Glutenfri formfranska

Vitt formbröd eller formfranska är underbart att äta mjukt och saftigt som det är eller att rosta i brödrosten för att få härligt knaprigt rostbröd. Här kommer ett enkelt recept på en glutenfri formfranska som går snabbt att baka eftersom det bara behöver jäsa en gång, direkt i formen.

Glutenfri formfranska

Glutenfri formfranska
25 g (1/2 paket) jäst
400 g (4 dl) vatten
25 g (2 msk) rapsolja
15 g (1 1/2 msk) fiberhusk
1 tsk salt
2 tsk strösocker
360 g (6 dl) glutenfri mjölmix, tex Finax röda

  1. Smula ner jästen i en degbunke.
  2. Värm vattnet till 37 grader och vispa ut jästen med vattnet.
  3. Vispa ner olja och fiberhusk och låt svälla i 10 minuter.
  4. Tillsätt salt, socker och mjölmix och arbeta degen med degkrokar i ca 5 minuter. Degen ska vara kladdig.
  5. Stjälp över degen i en smord avlång bakform och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 25 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Glutenfri formfranska

Annons
Annons

Glutenfri formfranska

Dela på:

5 kommentarer till “Glutenfri formfranska”

  1. Linda skriver: 3 juni, 2019

    Sämsta receptet nånsin. Ta bort det och sluta lura folk. Fiberhusken gör det till en degklump. Pengar i sjön


    1. Anneli Andersson skriver: 6 juni, 2019

      Hej! Detta recept är välbeprövat och något som jag och många andra använder ofta. Jag är ledsen att du misslyckades med det. När fiberhusken sväller bildas en gelé som ger degen elasticitet och gör att brödet blir saftigt och mindre smuligt. Det är viktigt att du inte låter fiberhusken svälla för länge i vätskan, att du använder rätt mängd vätska (för lite vätska ger en fastare gelé) och att du arbetar ihop degen ordentligt när du tillsatt mjölet. Mvh Anneli


  2. Angelika skriver: 2 december, 2020

    Bästa receptet på ett gott enkelt bröd! Har alltid detta skivat i frysen och alla gillar det, även de som inte är glutenintoleranta. Jag gör det med vallmofrön ovanpå så blir det extra gott o rosta.


  3. Anna-Maria Pettersson skriver: 21 januari, 2021

    Hej,
    Dubblar du mängden av allt om du vill göra två formfranska? Kan sockret bytas ut mot sirap?


    1. Anneli Bark skriver: 25 januari, 2021

      Hej! Ja det går bra att dubbla receptet och även att byta ut sockret mot sirap. Det söta gör att degen jäser bättre.


Annons

Laddar