Annons

Glutenfri guldkaka med glasyr

Guldkaka är som en sorts sockerkaka men där man använder äggulor istället för hela ägg i smeten. Det är perfekt att baka när man tex har gjort maränger och fått äggulor över. Här har jag gjort den i en rund form men den går även bra att baka i en vanlig sockerkaksform. Jag har dekorerat min guldkaka med guldpulver för en extra gyllene effekt men det går självklart också bra att utesluta det.

Glutenfri guldkaka med glasyr

Glutenfri guldkaka med glasyr
4 äggulor
180 g (2 dl) strösocker
75 g rumsvarmt smör
3 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
40 g (1 dl) mandelmjöl
75 g (1 dl) potatismjöl
60 g (1 dl) glutenfri mjölmix, tex Kungsörnens (går att byta ut mot potatismjöl)
1 dl mjölk
Smör och mandelmjöl till formen

Annons

Glasyr:
180 g (3 dl) florsocker
Ca 2 msk vatten

Annons

Ev. ätbart guldpulver till garnering

  1. Vispa ihop äggulor och strösocker med elvisp.
  2. Tillsätt det rumsvarma smöret i bitar och vispa lite till.
  3. Rör ner de torra ingredienserna.
  4. Tillsätt mjölken och rör ihop till en jämn smet.
  5. Häll smeten i en smord form strödd med mandelmjöl.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 25-30 minuter. Känn efter med en sticka att kakan är klar innan du tar ut den. Stickan ska vara torr. Låt kakan svalna.
  7. Rör ihop florsocker och vatten till en glasyr.
  8. Bred ut glasyren över den avsvalnade kakan. Låt stelna.
  9. Pensla eller strö eventuellt över guldpulver över guldkakan.

Glutenfri guldkaka

Annons

Glutenfri guldkaka med glasyr

Dela på:

2 kommentarer till “Glutenfri guldkaka med glasyr”

  1. Therese skriver: 27 augusti, 2020

    Vad byter jag ut mandelmjölet med


    1. Anneli Bark skriver: 28 augusti, 2020

      Hej! Du kan byta ut mandelmjölet mot potatismjöl eller mjölmix.


Annons

Laddar