Annons

Glutenfri hallonpaj

Jag älskar verkligen pajer av olika slag och det här är en av favoriterna. Det är en otroligt god paj som består av en smarrig pajbotten som fylls med hallon och toppas med ett härligt smultäcke. Jag gillar att pajen håller ihop bra och går att skära i fina bitar.

Det går förstås bra att använda andra bär som fyllning också men hallon tycker jag blir så somrigt och gott!

Glutenfri hallonpaj portionsbit

Glutenfri hallonpaj
Botten:
250 g (4 1/2 dl) glutenfri mjölmix, tex Lailas blå
90 g (1 dl) strösocker
150 g rumsvarmt smör

Annons

Fyllning:
Ca 2 dl hallonsylt eller ca 400 g hallon (det går bra både med färska och frysta)
Ev. ca 1 dl strösocker och 1 msk potatismjöl om du använder färska eller frysta hallon

Annons

Smultäcke:
75 g smör
90 g (2 1/2 dl) glutenfria havregryn
115 g (1 1/4 dl) strösocker
1 msk potatismjöl eller glutenfri mjölmix

  1. Arbeta ihop ingredienserna till pajbottnen. Degen ska gå ihop men vara lite kladdig. Tillsätt mer mjölmix om den är så kladdig att den inte går att få ihop till en boll.
  2. Låt gärna degen vila i kylskåpet en stund så blir den mindre kladdig och lättare att trycka ut i formen.
  3. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Jag brukar ta en bit plastfolie till hjälp när jag trycker ut degen så går det lätt utan kladd.
  4. Ställ pajformen kallt i ca 20 minuter. Nagga och förgrädda i mitten av ugnen i 200 grader i 15 minuter.
  5. Pressa upp kanterna på pajen lite med en sked om de glidit ner.
  6. Bred ut hallonsylt på pajen alternativt mosa färska/frysta hallon och blanda med strösocker och potatismjöl innan du fördelar det i pajskalet.
  7. Smält smöret till smultäcket i en kastrull. Rör ner havregryn, strösocker och mjöl. Strö ut smultäcket över fyllningen.
  8. Grädda pajen i mitten av ugnen i 200 grader i ca 25 minuter tills den fått fin färg.

Glutenfritt pajskal till hallonpaj

Glutenfri paj med hallonsylt

Annons
Glutenfri hallonpaj innan gräddning
Pajen innan gräddning
Glutenfri hallonpaj
Efter gräddning

Glutenfri hallonpaj pajbit

Servera pajen ljummen med vaniljsås eller vaniljglass.

Annons
Dela på:

Annons

Laddar