Annons

Glutenfri kanellängd

En kanellängd är alltid uppskattad och ett lite roligare alternativ till kanelbullar tycker jag. Den här längden blir saftig och god och det är enklare än man tror att få längderna fina.

Glutenfri kanellängd (1 stor eller 2 mindre)
25 g jäst
250 g (2 1/2 dl) mjölk
10 g (1 msk) fiberhusk
75 g rumsvarmt smör
70 g (1/2 dl) vit sirap (går att byta ut mot strösocker)
45 g (1/2 dl) strösocker
1/2 tsk salt
1 tsk stött kardemumma
1 litet ägg
300 g (ca 5 dl) glutenfri mjölmix, tex Finax eller Semper mix

Annons

Fyllning:
100 g rumsvarmt smör
135 g (1 1/2 dl) strösocker
1 msk vaniljsocker
2 msk malen kanel

Annons

Garnering:
1 uppvispat ägg
Pärlsocker

  1. Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken.
  2. Vispa ner fiberhusk och låt svälla i 10 minuter.
  3. Tillsätt resterande ingredienser till degen och arbeta den med degkrokar i minst 5 minuter.
  4. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
  5. Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med glutenfri mjölmix. Knåda in lite mjölmix om degen är kladdig men försök att använda så lite mjölmix som möjligt.
  6. Dela eventuellt degen i 2 delar om du vill göra två mindre längder eller gör en stor längd av hela degen. Kavla ut till en rektangulär platta.
  7. Rör ihop smör, strösocker, vaniljsocker och kanel till fyllningen. Bred ut fyllningen på mitten av degplattan/-plattorna (en tredjedel av plattan).
  8. Skär sneda remsor, ca 1 cm breda, med en kniv eller degskrapa på båda sidor av fyllningen.
  9. Fläta längderna genom att lägga remsorna över fyllningen så att de överlappar varandra, först vänster sedan höger osv.
  10. Lägg längden/längderna på en plåt med bakplåtspapper.
  11. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
  12. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
  13. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 15-20 minuter. Låt svalna på galler.

Glutenfri kanellängd

Annons
Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar