Glutenfri kanellängd (1 stor eller 2 mindre)
25 g jäst
250 g (2 1/2 dl) mjölk
10 g (1 msk) fiberhusk
75 g rumsvarmt smör
70 g (1/2 dl) vit sirap (går att byta ut mot strösocker)
45 g (1/2 dl) strösocker
1/2 tsk salt
1 tsk stött kardemumma
1 litet ägg
300 g (ca 5 dl) glutenfri mjölmix, tex Finax eller Semper mix
Fyllning:
100 g rumsvarmt smör
135 g (1 1/2 dl) strösocker
1 msk vaniljsocker
2 msk malen kanel
Garnering:
1 uppvispat ägg
Pärlsocker
- Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken.
- Vispa ner fiberhusk och låt svälla i 10 minuter.
- Tillsätt resterande ingredienser till degen och arbeta den med degkrokar i minst 5 minuter.
- Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
- Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med glutenfri mjölmix. Knåda in lite mjölmix om degen är kladdig men försök att använda så lite mjölmix som möjligt.
- Dela eventuellt degen i 2 delar om du vill göra två mindre längder eller gör en stor längd av hela degen. Kavla ut till en rektangulär platta.
- Rör ihop smör, strösocker, vaniljsocker och kanel till fyllningen. Bred ut fyllningen på mitten av degplattan/-plattorna (en tredjedel av plattan).
- Skär sneda remsor, ca 1 cm breda, med en kniv eller degskrapa på båda sidor av fyllningen.
- Fläta längderna genom att lägga remsorna över fyllningen så att de överlappar varandra, först vänster sedan höger osv.
- Lägg längden/längderna på en plåt med bakplåtspapper.
- Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
- Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 15-20 minuter. Låt svalna på galler.
Tips på fler goda glutenfria bullrecept:
Glutenfria kanelbullar
Glutenfria blåbärsbullar
Glutenfria solbullar
Glutenfri butterkaka
Glutenfria lakritsbullar
Glutenfria nutellabullar
Glutenfria hastbullar