Annons

Glutenfri kladdkaka med kolatäcke

Ljuvlig kladdkaka med ett mjukt täcke av salt kola. Kombinationen choklad, salt och kola är underbar, den här kakan får du inte missa!

IMG_0906_Fotor
Glutenfri kladdkaka med kolatäcke

150 g smör
3 ägg
3 dl strösocker
6 msk kakao
1 1/2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
2 1/4 dl (125 g) mandelmjöl
Smör och kokos till formen

Kola:
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
En nypa flingsalt

  1. Smält smöret och låt svalna.
  2. Rör ihop ingredienserna till kladdkakan, häll sist i det smälta smöret.
  3. Häll smeten i en smord form, ca 24 cm i diameter, strödd med kokos.
  4. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader 15-20 minuter. Kakan ska vara riktigt kladdig, den står till sig i kylen sedan.
  5. Blanda vispgrädde, socker och sirap till kolan i en stor tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt koka i ca 20-30 minuter till 116 grader. Rör om då och då. Har du ingen termometer kan du göra kulprovet (lägg en klick smet i ett glas kallt vatten och känn på konsistensen) för att se när kolan är färdig. Den ska vara lös men gå att forma till en seg kula. Passa noga så att kolan inte blir för hård. Rör ner en nypa flingsalt i kolan när den är färdig.
  6. Häll kolan över kladdkakan och ställ kallt tills kolan stelnat.
Annons

Servera med vispad grädde.

Annons

IMG_0973_Fotor

Annons
Dela på:

5 kommentarer till “Glutenfri kladdkaka med kolatäcke”

  1. Rebecca skriver: 21 april, 2016

    Hej! Om man inte tål mandel, vad kan använda för mjöl då? För att uppnå liknande konsistens och en god kaka?


    1. Anneli Andersson skriver: 23 april, 2016

      Hej! Det går bra att använda rismjöl istället för mandelmjöl. /Anneli


  2. Jessica skriver: 17 maj, 2016

    Det står ju att kakan skall vara riktigt kladdig, men skall kakan stelna i kylen innan man gör kolatäcket? När jag testade att göra kakan så sjönk kolan ner i kakan och blev inte så fin som på bilden.


    1. Anneli Andersson skriver: 18 maj, 2016

      Hej Jessica!
      När jag gjort den här kakan har jag låtit den svalna i ca 30 minuter i rumstemperatur innan jag hällt på kolan. Den har då fortfarande varit lite varm men kolan har lagt sig som ett täcke ovanpå. Jag kan tänka mig att kolan kan sjunka ner i kakan om kladdkakan gräddas lite för kort tid eller om kolan är lite för lös. Hoppas att den smakade bra ändå!
      /Anneli


  3. Jessica skriver: 18 maj, 2016

    Absolut! Men jag gjorde en sats kola till för att snygga till den, så den blev god men mäktig?


Annons

Laddar