Annons
Annons

Glutenfri matpaj

Här kommer ett grundrecept på en glutenfri matpaj. Pajskalet håller ihop fint och blir frasigt och gott. Fyll pajen med valfri fyllning (jag har valt ost, skinka och diverse grönsaker), häll på äggstanningen och grädda. Med det här receptet kan alla gäster äta samma paj och ingen kommer att märka att den är glutenfri.

Glutenfri matpaj

Glutenfri matpaj
Pajdeg:
125 g smör
3 dl glutenfri mjölmix, tex Finax röda
1 ägg
Ev. ca 1 msk kallt vatten

Exempel på fyllning:
Rökt skinka
Purjolök
Broccoli
Körsbärstomater
Västerbottenost

Annons

Äggstanning:
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl grädde
1 dl riven västerbottensost
Salt och peppar
Ev. torkade örter (tex oregano) och paprikapulver

  1. Finfördela smöret i mjölmixen i matberedare eller för hand. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en deg. Tillsätt lite vatten om degen känns för torr.
  2. Tryck ut degen i en pajform. Nagga och ställ kallt i minst 15 minuter.
  3. Förgrädda pajskalet i 200 graders ugnsvärme i ca 10 minuter.
  4. Skär ingredienserna till fyllningen i bitar. Riv osten så att det blir ca 2 dl riven ost (1 dl ska vara i fyllningen och 1 dl i äggstanningen).
  5. Fördela fyllningen i det förgräddade pajskalet och toppa med 1 dl riven ost.
  6. Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen och häll den över fyllningen.
  7. Grädda pajen i 200 grader i ca 30 minuter eller tills den fått fin färg.

Glutenfritt pajskal

Annons
Annons

Den här matpajen är supergod men finns det något smarrigare än en söt dessertpaj? Vill tipsa om min favorit glutenfri knäckig paj eller varför inte en glutenfri smulpaj eller glutenfri äppelpaj med havregryn. Paj är så enkelt att baka och man kan fylla den med nästan vad som helst, det blir alltid gott!

Dela på:

4 kommentarer till “Glutenfri matpaj”

  1. Marlene skriver: 11 september, 2021

    Min deg var jättekladdig och bara fastnade på fingrarna. Vad kan man göra för att slippa det? Mera mjöl?


    1. Anneli Bark skriver: 12 september, 2021

      Hej! Det låter som om du haft antingen för mycket smör eller för lite mjöl i degen. Mitt tips är att väga ingredienserna för att få exakt rätt mängd. Om degen blir för kladdig tillsätter du lite mer mjöl precis som du tänkte. Försök dock att inte ta för mycket mjöl för då kan skalet bli lite smuligt när det gräddats, ta hellre lite mjöl runt om degen så att den går att hantera än att knåda in mer mjöl. Hoppas att det blir bättre nästa gång!


  2. Malin skriver: 20 november, 2021

    Jag har ett litet fat bredvid med mjöl på som jag kan doppa fingrarna i när jag trycker ut degen i formen. Då slipper jag för mycket mjöl i degen men också kladdet på fingrarna.


    1. Anneli Bark skriver: 26 november, 2021

      Bra tips!


Annons

Laddar