Annons
Annons

Glutenfri mazarinkaka med kardemumma

Jag fick en förfrågan av en följare om jag kunde göra om ett av hennes favoritrecept så att det blev glutenfritt och självklart ville jag hjälpa till. Resultatet blev jättebra och den här kakan är så god att den numera även är en av mina favoritkakor!

Glutenfri mazarinkaka med kardemumma

Glutenfri mazarinkaka med kardemumma
100 g rumsvarmt smör
135 g (1 1/2 dl) strösocker
200 g mandelmassa
2 ägg
50 g (1 dl) mandelmjöl
75 g (1 dl) potatismjöl
1 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 msk kardemumma
Smör och potatismjöl till formen

  1. Rör eller vispa smör och socker mjukt, använd gärna elvisp.
  2. Riv mandelmassan grovt och blanda ner den i smeten.
  3. Rör ner äggen, ett i taget.
  4. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten.
  5. Klicka ut smeten i en smord sockerkaksform mjölad med potatismjöl.
  6. Grädda kakan i 175 grader i ca 30 minuter.

Glutenfri mazarinkaka med kardemumma

Annons
Annons
Dela på:

6 kommentarer till “Glutenfri mazarinkaka med kardemumma”

  1. Carola skriver: 14 mars, 2019

    DU är fantastisk. Så mkt inspiration <3
    En fråga. Jag håller på att lära mig bara glutenfritt men jag misslyckas med bröd och mjuka kakor. De bara sjunker ihop. Jag vet inte vad jag gör för fel. Kakan är hög när jag tar ut den ur ugnen men så sjunker den ihop när den svalnar. Så bröd. Samma där. Blir platt och smakar jäst 🙁 Jag som varit så duktig på att baka tidigare. Men då med vetemjöl mm
    Stor kram
    Carola


    1. Anneli Andersson skriver: 17 mars, 2019

      Hej Carola! Vad roligt att du gillar mina recept. Det är skillnad på att baka med gluten och att baka glutenfritt och man kan inte alltid tänka på samma sätt. Är det mina recept du misslyckas med? Jag försöker att skapa enkla och goda recept som alla kan lyckas med men ibland räcker det inte att följa recepten till punkt och pricka. En sak som är viktig för att brödet inte ska sjunka ihop är att det har jäst tillräckligt. Det kan också göra att resultatet smakar jäst som du beskriver. Jäsningen kan påverkas av flera faktorer tex temperatur på degvätskan och hur varm/kall jäsplatsen är så den tid som anges i receptet kan variera. Det kan också vara så att det är för mycket mjöl i degen så att den inte orkar resa sig ordentligt. Jag rekommenderar alltid att man använder en våg istället för mått för att få exakt resultat. Det kan också vara så att brödet/kakan inte gräddats tillräckligt länge i ugnen alternativt gräddats i för låg temperatur, då kan den sjunka ihop efter gräddning. Stort lycka till med bakningen och ge inte upp! Övning ger färdighet 🙂 Kram


  2. Hanna skriver: 15 mars, 2021

    Hej! Fantastiskt god kaka. När jag fick veta att jag inte längre ska äta gluten blev jag ledsen när jag tänkte på allt gott jag missar, men sedan hittade jag din blogg. Har bakat flera bröd, semlorna och flera kakor, bland annat denna och herregud vad gott! Alla recept blir superbra och jättegoda, det här receptet fick dessutom betyget ”godaste kakan de någonsin ätit” av min familj. Fortsätt blogga, du är helt fantastisk! Mvh Hanna


    1. Anneli Bark skriver: 16 mars, 2021

      Men åh tack snälla du för din kommentar, det värmer verkligen att höra! Lycka till med bakningen även i fortsättningen!


  3. Barbro Lindstedt skriver: 18 september, 2021

    Hej den här kakan måste jag testa på mina glutenfria vänner. Jag har en liten fråga, är mandelmassa glutenfri? Tror jag hört att alla inte är det. Har jag fel? Barbro


    1. Anneli Bark skriver: 18 september, 2021

      Hej! Jag har inte sett någon mandelmassa med gluten men läs på innehållsförteckningen för säkerhets skull. Jag brukar använda mandelmassa från Odense eller ICAs eget märke och de är glutenfria. Lycka till!


Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar