Glutenfri mjuk pepparkaka med lingon
4 ägg
3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 1/2 dl filmjölk
1 1/2 tsk bikarbonat
2 tsk fiberhusk
3 tsk malen kanel
2 tsk malen kardemumma
1 1/2 tsk malen ingefära
1 1/2 tsk malen kryddnejlika
1 nypa salt
2 dl (80 g) mandelmjöl
3 1/2 dl (195 g) glutenfri mjölmix (jag använde Semper Mix)
1 1/2 dl lingon
Smör och mandelmjöl till formen
Glasyr:
2 dl florsocker
Ca 2 msk vatten
- Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker pösigt med elvisp.
- Smält smöret och tillsätt filmjölken. Rör ner vätskan i smeten.
- Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten.
- Tillsätt lingonen och blanda försiktigt till en jämn smet.
- Häll smeten i en smord sockerkaksform (2,4 liter) mjölad med mandelmjöl.
- Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 30 minuter. Känn efter med en sticka att kakan är färdig, stickan ska vara torr.
- Låt kakan stå i formen i några minuter innan den stjälps upp och får svalna.
- Blanda florsocker och vatten till en glasyr och ringla den över kakan. Dekorera eventuellt med lingon.
Prova också mina glutenfria recept på glutenfria pepparkakor och glutenfria pepparkaksbollar.