Annons

Glutenfri morotskaka

Här kommer mitt recept på världens godaste morotskaka som är naturligt glutenfri och bakas med mandelmjöl och toppas med en gudomligt god frosting. Morotskakan håller sig saftig och god i flera dagar.

Glutenfri morotskaka med frosting

Glutenfri morotskaka
2 ägg
180 g (2 dl) råsocker eller strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk fiberhusk
1 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malen ingefära
1 krm salt
100 g (2 dl) mandelmjöl
30 g (1/2 dl) rismjöl
90 g (1 dl) rapsolja
165 g (ca 3 dl) rivna morötter

Annons

Frosting:
60 g rumsvarmt smör
240 g (4 dl) florsocker
1 tsk vaniljsocker
100 g cream cheese

Annons
  1. Vispa ägg och socker pösigt.
  2. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten.
  3. Tillsätt olja och rivna morötter och blanda till en jämn smet.
  4. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter) med mandelmjöl. Häll smeten i formen.
  5. Grädda i mitten av ugnen i 150 grader i ca 45 minuter. Känn efter med en sticka att kakan är färdig, den ska inte vara kladdig. Låt kakan svalna.
  6. Vispa ingredienserna till frostingen krämigt och bred eller spritsa ut den på kakan.

Glutenfri morotskaka fika

Annons
Dela på:

17 kommentarer till “Glutenfri morotskaka”

  1. Lovisa skriver: 22 april, 2020

    Hur fryser man bäst in kakan?


    1. Anneli Bark skriver: 22 april, 2020

      Det bästa tycker jag är att frysa in den utan frosting men det går också bra att frysa in den med frosting.


  2. Caroline skriver: 12 maj, 2020

    Absolut den bästa och absolut godaste morotskakam jag någonsin ätit! Bjuder på den ofta och många vänner bee mig gärna baka den om och om igen ❤️😍🙏😋


    1. Anneli Bark skriver: 13 maj, 2020

      Tusen tack, vad glad jag blir!


  3. Margareta Skoog skriver: 10 juni, 2020

    Kan man ta potatismjöl istället för rismjöl?


    1. Anneli Bark skriver: 13 juni, 2020

      Det borde också gå bra att ersätta med potatismjöl 🙂


  4. Margareta Skoog skriver: 10 juni, 2020

    Jättegod kaka! Skall göra den igen men har inget rismjöl. Kan jag ta något annat mjöl? Mvh Margareta


    1. Anneli Bark skriver: 13 juni, 2020

      Du kan ersätta rismjölet med mer mandelmjöl eller glutenfri mjölmix. Kul att du gillar receptet!


  5. amanda kristiansson skriver: 27 oktober, 2020

    Kan man utesluta fiberhusk?


    1. Anneli Bark skriver: 27 oktober, 2020

      Ja det borde gå bra. Fiberhusken bidrar till att göra kakan lite saftigare och att den inte smular, men i det här fallet borde resultatet bli bra även utan.


  6. Ellinor skriver: 30 december, 2020

    Supergod morotskaka! Bakade den till jul och alla sa det var den bästa morotskakan de ätit 🙂 jag tillsatte dock ca 1 tsk xantangummi och lade vit blockchoklad i frostingen, supergott!


  7. Camilla skriver: 21 februari, 2021

    Kan man göra denna i rutor, typ kärleksmums? Hur stor form tror du blir bäst och hur lång tid i ugnen tror du behövs?

    Tack på förhand 🙂


    1. Anneli Bark skriver: 24 februari, 2021

      Hej! Jag skulle gissa att en mindre rektangulär form på ca 20×20 cm eller liknande blir bra. Eventuellt lite större men då blir den förstås inte lika hög. Jag skulle gissa på ca 30-40 minuter i ugnen 🙂 Lycka till!


  8. Miriam skriver: 9 april, 2021

    Hej 🙂

    Om jag är mjölkallergiker vet du hur jag skulle kunna göra en lika god frosting?
    Tänker just på att det finns cream cheese i frostingen.
    Tack 🙂


    1. Anneli Bark skriver: 11 april, 2021

      Hej! Jag är ingen expert på mjölkfritt men det ska finnas växtbaserad färskost som du kan ersätta med 🙂


  9. Hilda skriver: 11 juni, 2021

    Hej!
    Hade man kunnat byta ut mandelmjöl? Har en släkting som är nötallergiker och kan då inte äta mandelmjöl!


    1. Anneli Bark skriver: 12 juni, 2021

      Hej! Ja det går bra att byta ut mot rismjöl eller glutenfri mjölmix. Lycka till!


Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar