Annons
Annons

Glutenfri morotstårta

Morotskaka med krämig frosting är så otroligt gott så varför inte slå på stort och göra en maffig tårta istället? Den blir garanterat uppskattad, räcker till fler och inte minst får man mer av den underbara frostingen i varje tugga!

Glutenfri påsktårta

Jag har gjort om mitt recept på glutenfri morotskaka till en fin och festlig tårta. Jag garnerade min morotstårta med påskgodis eftersom jag tycker att morotstårtan passar bra att baka nu till påsk, men det går förstås även att garnera med något annat eller helt enkelt servera den som den är. Tårtan är naturligt glutenfri.

Annons

Glutenfri morotstårta
4 ägg
4 dl strösocker
1 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
2 tsk fiberhusk
2 tsk vaniljsocker
2 tsk malen kanel
2 tsk stött/malen kardemumma
2 tsk malen ingefära
1/2 tsk salt
3 1/2 dl (140 g) mandelmjöl eller hasselnötsmjöl
2 dl (110 g) rismjöl
2 dl (180 g) rapsolja
6 dl (240 g) rivna morötter
Smör och potatismjöl eller annat glutenfritt mjöl till formarna

Annons

Frosting:
150 g rumsvarmt smör
6 1/2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
200 g cream cheese
1 tsk citronsaft

Kokos till garnering
Mandelspån och påskgodis till garnering om du vill göra en påsktårta

 1. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp.
 2. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten.
 3. Tillsätt olja och rivna morötter och blanda till en jämn smet.
 4. Smöra och mjöla tre formar med löstagbar kant (ca 18 cm i diameter), med potatismjöl eller annat glutenfritt mjöl. Om du bara har en form kan du grädda bottnarna i omgångar, det är dock förstås mer tidskrävande.
 5. Fördela smeten i formarna.
 6. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 25 minuter. Känn efter med en sticka att bottnarna är färdiga, stickan ska inte vara kladdig. Låt bottnarna svalna.
 7. Vispa ingredienserna till frostingen krämigt.
 8. Lägg en av bottnarna på ett tårtfat och bred ut ungefär en fjärdedel av frostingen ovanpå. Lägg på nästa botten och upprepa proceduren. Lägg på den sista bottnen och täck hela tårtan med ett tunt lager frosting. Ställ tårtan kallt en stund tills frostingen stelnat och bred sedan ut ett lager till  över hela tårtan. På det sättet blir det snyggare än att bara täcka med ett lager frosting.
 9. Garnera med kokos och eventuellt mandelspån och påskgodis om du vill göra en påsktårta.
Annons

Glutenfri morotstårta med påskgodis

Dela på:

5 kommentarer till “Glutenfri morotstårta”

 1. Ullis skriver: 3 februari, 2020

  Kan man byta mandelmjölet rakt av med glutenfri mjölmix?Blir det lika bra?


  1. Anneli Bark skriver: 8 februari, 2020

   Hej! Jag tror inte att det blir lika bra om du byter mandelmjölet rakt av mot mjölmix. Tål du mandelmjöl så rekommenderar jag det för bästa resultat men om du vill byta ut mot mjölmix skulle jag provat att minska ner lite på mängden och använda ca 2,5 dl mjölmix i så fall. Lycka till!


 2. Nellie skriver: 7 april, 2020

  Hej! Kan jag grädda hela tårtan på en gång i en PME tårtform måntro? Det känns väldigt tidskrävande att köra tre omgångar… Det funkar fint med vanlig tårtbotten, är detta annorlunda på något sätt?


  1. Anneli Bark skriver: 8 april, 2020

   Hej! Det borde gå bra, kanske du behöver öka gräddningstiden lite bara. Anledningen att jag kör tre omgångar är att jag har en form med lägre kant. Lycka till!


 3. Åsa Svensson skriver: 28 mars, 2021

  Som svar på om man kan grädda allt och dela efteråt. Testade att grädda allt på en gång i en form med hög kant. Fick utöka tiden till 70 min och det var knappt tillräckligt. Den sjönk dessutom ihop på slutet. Svår att dela i 3 bottnar. God smak men nej, jag gräddar i 3 omgångar nästa gång.


Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar