Polarkaka från Polarbröd är något som jag saknat att äta sedan jag fick celiaki. Nu tycker jag att jag har lyckats ta fram ett recept som är snarlikt. Baka och njut! Följ mig på Instagram, Facebook och Pinterest för mer glutenfri inspiration. Glutenfri polarkaka25 jäst400 g (4 dl) vatten7 g (2 tsk) pulveriserat psyllium, tex Premium Psyllium eller fiberhusk70 g (2 dl) glutenfria havregryn (kan uteslutas, öka i så fall mängden mjölmix med 1 dl)25 g (1/4 dl) rapsolja35 g (1/4 dl) ljus sirap25 g (2 msk) strösocker (kan uteslutas om man vill ha mindre sött bröd)1/2 tsk salt1/2 tsk hjorthornssalt (går att utesluta men gör brödet fluffigare)75 g (1 1/2 dl) durramjöl (kan bytas ut mot mjölmix)420 g (7 dl) glutenfri mjölmix (jag använder Finax basmjöl)Smula ner jästen i en degbunke.Värm vattnet till 37 grader och vispa ut jästen med det.Vispa ner psyllium och havregryn och låt svälla i 10 minuter.Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop degen, helst i assistent men elvispens degkrokar går också bra.Strö lite mjölmix runt degen och låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.Stjälp upp degen på ett bakbord (jag använder en silikonmatta) lätt mjölat med mjölmix. Dela degen i 4 bitar, forma dem till bullar och kavla ut till runda kakor, 20-25 cm i diameter. Avsluta gärna med att kavla en gång med kruskavel.Flytta över kakorna på bakplåtspapper (jag får plats med två brödkakor per bakplåtspapper) och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 250 grader med en plåt i ugnen.Nagga kakorna. Ta ut plåten ur ugnen och flytta över ett av bakplåtspapperen med brödkakor till den varma plåten. Grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter. Gör därefter likadant med nästa bakplåtspapper när du stjälpt av de gräddade bröden från plåten på ett ugnsgaller.Låt bröden svalna och skär därefter bröden på mitten till halvmånar. Dela därefter varje halvmåne i tre trekanter. Jag vill passa på att tipsa om mina glutenfria polarpärlor och glutenfria hönökakor. Hönökakorna finns också i varianterna naturligt glutenfria hönökakor, hönökakor i långpanna och snabba glutenfria hönökakor.Hoppas att du hittar någon ny favorit!