Annons
Annons

Glutenfri prinsesstårta

Prinsesstårta är min favorittårta och den tårta jag helst bakar när det är kalas. Med färska hallon och hemkokt vaniljkräm blir den extra god.

2015-05-09 12_Fotor_Fotor
Glutenfri prinsesstårta

Tårtbotten:
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl (80 g) potatismjöl
1 dl (60 g) glutenfri mjölmix
1 1/2 tsk bakpulver

Vaniljkräm:
3 äggulor
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl mjölk
1 1/2 msk maizena
1 1/2 msk strösocker
2 msk vaniljsocker

Annons

Fyllning:
1/2 dl hallonsaft
3 dl hallon
1/2 dl strösocker
Vaniljkrämen
4 dl vispgrädde
1 tsk vaniljpulver

Annons

Garnering:
Rosa marsipanlock (Odense är glutenfritt)
Rosa och grön marsipan
Florsocker

1. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke med elvisp ca 3 minuter.
2. Blanda potatismjöl, mjölmix och bakpulver i en annan bunke.
3. Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen och blanda försiktigt till en jämn smet.
4. Smörj och mjöla (med potatismjöl) en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Häll smeten i formen.
5. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 graders ugnsvärme i ca 30-40 minuter. Känn med en sticka att kakan är helt torr innan du tar ut den. Låt svalna och dela den sedan i tre bottnar.
6. Blanda ihop alla ingredienser till vaniljkrämen utom vaniljsockret i en kastrull. Låt sjuda under vispning tills krämen tjocknar. Låt svalna och rör sedan ner vaniljsockret. Ställ kallt en stund.
7. Mosa hallonen tillsammans med sockret till fyllningen.
8. Vispa grädden tillsammans med vaniljpulvret.
9. Lägg den nedersta bottnen på ett tårtfat. Fukta den lätt med hallonsaft. Bred över hallonen.
10. Lägg på nästa tårtbotten, fukta med hallonsaft och bred ut vaniljkrämen på den.
11. Lägg på den sista bottnen och bred ut grädden som en kupol ovanpå.
12. Lägg försiktigt på marsipanlocket över grädden.
13. Pudra över florsocker.
14. Dekorera med tvinnade längder av grön marsipan runt tårtan och rosa rosor och gröna blad ovanpå.

2015-05-09 16_Fotor_Fotor

Annons

 

Dela på:

8 kommentarer till “Glutenfri prinsesstårta”

  1. Hanna skriver: 1 juni, 2020

    Så himla god tårta! Botten är luftig, saftig och så himla lätt att göra. Älskar att baka och sig det som en spännande utmaning att börja baka glutenfritt. Men glutenfria mjuka kakor och bullar har varit en stor besvikelse hittills då de har krångliga recept med många olika mjölsorter och slutresultatet blir en smulexplosion varenda gång. Detta var första gången något annat än matbröd blev gott och både smak och konsistens blev så nära ett vetebaserat recept det går att komma.
    Tårtan lurade tom min otroligt kräsna son (han tyckte den var bättre än från ett bageri).

    Tack för enkla och toppengoda recept!


    1. Anneli Bark skriver: 3 juni, 2020

      Men åh vad glad jag blir av din kommentar, vad roligt att höra! Tack snälla du!!


  2. Susse skriver: 9 mars, 2021

    Är det outspädd saft?


    1. Anneli Bark skriver: 14 mars, 2021

      Nej, jag använder utspädd saft.


  3. Gabriella skriver: 5 juli, 2021

    Underbar tårta. Saftig och bara smälter i munnen. Godaste prinsesstårtan jag ätit.


    1. Anneli Bark skriver: 7 juli, 2021

      Åh vad glad jag blir, tack! 🙂


  4. Anders Lindroth skriver: 3 augusti, 2021

    Hej! Funkar det att göra tårtan dagen innan? Mvh Anders


    1. Anneli Bark skriver: 6 augusti, 2021

      Hej! Jag brukar lägga ihop tårtan dagen innan och sedan lägga på marsipanlocket samma dag eftersom det finns risk att det blir lite blött på locket när det ligger mot grädden en längre tid. Om du vill göra hela tårtan färdig dagen innan rekommenderar jag att du penslar locket med olja på den sidan som ska vara mot grädden. Då undviker du det problemet. Lycka till!


Annons

Laddar