Annons
Annons

Glutenfri rosa gräddtårta

Gräddtårta är klassiskt och gott och kan varieras på många olika sätt både med fyllning och garnering. Här kommer recept på en drömmig glutenfri gräddtårta fylld med hallon, banan och vaniljkräm. Tårtan har jag garnerat med spritsad rosa vispgrädde och strössel av olika slag.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för My Perfect Day.

Den här tårtan bakade jag till min dotters 1-årskalas och det är en av de roligaste tårtor jag gjort. Det är så härligt att spritsa och det är enkelt att få det att se lyxigt och fint ut. Jag har använt tyllen Wilton 1M till tårtan. Den finns att köpa här: Wilton sprits-kit.

Annons

Glutenfri tarta spritsad grädde

Dekorationerna som jag garnerat tårtan med finns att köpa här: My perfect day

Annons

Glutenfri rosa tarta

Glutenfri gräddtårta (ca 14 bitar)
Tårtbotten:
4 ägg
2 dl strösocker
80 g (1 dl) potatismjöl
60 g (1 dl) glutenfri mjölmix, tex Semper mix
1 1/2 tsk bakpulver

Vaniljkräm:
3 äggulor
150 g (1 1/2 dl) vispgrädde
150 g (1 1/2 dl) mjölk
1 1/2 msk majsstärkelse
1 1/2 msk strösocker
2 msk vaniljsocker

Fyllning:
1/2 dl hallonsaft (utblandad, ej koncentrerad)
Vaniljkräm
250 g hallon (det går bra med frysta)
45 g (1/2 dl) strösocker
1 stor banan
3 dl vispgrädde

Garnering:
Ca 5 dl vispgrädde
Rosa pastafärg (jag har använt den här: Rosa pastafärg)
Glutenfritt rosa strössel och blomdekorationer (jag har använt de här: Rosa sockerblommorPrinsessmixMjuka sockerpärlor, Rosa sockerkristaller

Annons

Tårtbotten:
1. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp.
2. Blanda potatismjöl, mjölmix och bakpulver i en bunke och sikta ner det i smeten. Vänd försiktigt runt tills allt blandat sig. Rör så lite som möjligt för att få en hög och luftig tårtbotten.
3. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant (24-26 cm i diameter) med potatismjöl. Häll smeten i formen.
4. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 graders ugnsvärme i ca 40 minuter. Känn efter med en sticka att tårtbottnen är färdig innan du tar ut den, stickan ska vara torr. Låt svalna.

Vaniljkräm:
Vispa ihop äggulor, vispgrädde, mjölk, majsstärkelse och strösocker till vaniljkrämen i en kastrull. Låt sjuda under vispning tills krämen tjocknar. Låt svalna och rör sedan ner vaniljsockret. Ställ kallt en stund.

Hallonfyllning:
Rör ihop hallon och 1/2 dl strösocker i en kastrull. Värm upp och låt småkoka i några minuter. Låt svalna.

Montering av tårtan:
1. Dela tårtbottnen i tre bottnar.
2. Lägg den nedersta bottnen på ett tårtfat. Fukta den med lite hallonsaft med hjälp av en sked.
3. Bred på hälften av hallonfyllningen och ungefär två tredjedelar av vaniljkrämen.
4. Lägg på nästa tårtbotten och fukta den med hallonsaft.
5. Mosa bananen och blanda den med resten av hallonfyllningen. Bred ut blandningen ovanpå tårtbottnen.
6. Vispa 3 dl grädde och blanda ungefär en tredjedel med vaniljkrämen som är kvar. Bred ut det över hallon- och bananblandningen.
7. Lägg på den sista tårtbottnen och bred ut den vispade grädden i ett tunt lager runt hela tårtan. Hit går det bra att förbereda dagen innan tårtan ska serveras.
8. Vispa 5 dl grädde och färga den om du vill ha färgad grädde. Spritsa ut grädden ovanpå och på sidorna av tårtan. Garnera eventuellt med strössel och andra ätbara dekorationer.

Rosa glutenfri gräddtårta

Annons

Följ mig på Instagram, Facebook och Pinterest för mer glutenfri inspiration och fler glutenfria recept!

Glutenfri tårta ettårskalas

Louise konkurrerade med tårtan om att vara sötast på kalaset!

Prinsessa 1 år rosa klänning

Födelsedagsbarnet fick en egen liten tårta gjord av glutenfria plättar fylld med banan, jordgubbar och grädde. Receptet på den tårtan hittar du här: Glutenfri plättårta

Annons

Ettårskalas tårta av plättar

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar