Annons

Glutenfri ryttarkaka

Otroligt god glutenfri kaka som bakas enkelt i långpanna och skärs i bitar. Ryttarkaka är en chokladkaka med ett täcke av knäckig kokostosca och den kallas också ibland för falsk toscakaka.

Missa inte att följa mig på Instagram, Facebook och Pinterest för mer glutenfri inspiration!

Glutenfri ryttarkaka med en uppskuren bit

Glutenfri ryttarkaka
200 g smör
270 g (3 dl) strösocker
3 ägg
40 g (1 dl) kakao
1 msk vaniljsocker
1/4 tsk salt
180 g (3 dl) rismjöl eller glutenfri mjölmix, tex Semper fin mix

Annons

Kokostosca:
75 g smör
180 g (2 dl) strösocker
140 g (1 dl) ljus sirap
150 g (1 1/2 dl) vispgrädde
200 g (ca 5 1/2 dl) kokosflingor

Annons
  1. Smält smöret i en stor kastrull.
  2. Rör ner socker och ägg.
  3. Tillsätt kakao, vaniljsocker, salt och mjöl. Rör ihop till en smet.
  4. Häll smeten i en liten långpanna eller ugnsform, ca 20×30 cm, klädd med bakplåtspapper.
  5. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i 10 minuter.
  6. Gör under tiden kokostoscan genom att blanda ihop smör, socker, sirap och grädde i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i ett par minuter under omrörning. Tillsätt kokosflingorna och sjud i ytterligare någon minut.
  7. Bred kokostoscan över kakan och grädda i ytterligare ca 10-15 minuter tills toscan fått fin färg.
  8. Låt svalna och skär sedan i rutor.

Glutenfri ryttarkaka med kokostäcke innan gräddning

Glutenfri ryttarkaka i form direkt efter gräddning

Glutenfri ryttarkaka på bakplåtspapper

Annons

Närbild på glutenfri ryttarkaka

Glutenfri ryttarkaka i bitar på fat

Dela på:

2 kommentarer till “Glutenfri ryttarkaka”

  1. Annette skriver: 6 augusti, 2021

    När ska sirapen i? Det står inte när för det man brer över. Det står förresten ”sjuk” ist för sjud på ett ställe.


    1. Anneli Bark skriver: 6 augusti, 2021

      Hej! Tack för din fråga och observation, det gick nog lite för snabbt när jag skrev receptet 🙂 Jag har korrigerat nu. Sirapen ska i tillsammans med övriga ingredienser till toppingen innan kokosen rörs i.


Annons

Laddar