Glutenfri saffransbutterkaka 25 g jäst 75 g smör 0,5 g (1 kuvert) saffran 200 g (2 dl) mjölk 10 g (1 msk) fiberhusk 1/4 tsk salt 35 g (1/4 dl) vit sirap 45 g (1/2 dl) strösocker 1/2 uppvispat ägg 270 g (4 1/2 dl) glutenfri mjölmix, tex Finax röda Smörfyllning: 75 g rumsvarmt smör 45 g (1/2 dl) strösocker 1 msk vaniljsocker Vaniljkräm: 1 äggula 1 msk strösocker 1/2 msk Maizena majsstärkelse 50 g (1/2 dl) vispgrädde 100 g (1 dl) standardmjölk 2 tsk vaniljsocker Garnering: 1/2 uppvispat ägg Pärlsocker Glasyr (1 1/2 dl florsocker + 1 msk vatten) Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret. Tillsätt saffran och mjölk och värm vätskan till 37 grader (fingervarmt). Vispa ut jästen med degspadet. Vispa ner fiberhusk och låt svälla i 10 minuter. Tillsätt resterande ingredienser till degen och arbeta ihop degen i hushållsassistent eller med elvispens degkrokar i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter. Stjälp upp degen på ett bakbord, gärna en silikonduk, lätt mjölad med glutenfri mjölmix. Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 1 cm tjock. Rör ihop smör, strösocker och vaniljsocker till fyllningen och bred den över degen. Rulla ihop från långsidan och skär rullen i 2-3 cm breda bitar. Placera bitarna med snittytan uppåt i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Hur många bitar som behövs beror på hur stora de är, bitarna får inte stå för tätt eftersom de behöver utrymme att jäsa. Jag använde nio bitar till min butterkaka. Om det blir några bitar över går de bra att grädda i bullformar som vanliga snäckor. Låt jäsa i formen under bakduk i ca 45 minuter. Koka vaniljkrämen under tiden: Vispa ihop äggula, strösocker och majsstärkelse till vaniljkrämen i en kastrull. Tillsätt grädde och mjölk och låt sjuda under vispning tills krämen tjocknar. Låt svalna och vispa sedan ner vaniljsockret. Spritsa en klick vaniljkräm i mitten av varje bulle. Pensla kakan med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda butterkakan i nedre delen av ugnen i 200 graders ugnsvärme i ca 20 minuter. Låt svalna. Rör ihop florsocker och vatten till glasyren och spritsa eller ringla den över butterkakan. Tips på andra glutenfria recept med saffran: Glutenfria lussekatter Glutenfri saffranskladdkaka Glutenfria saffransskorpor Glutenfria saffransrutor med lingonfrosting Glutenfri saffranskaka