Annons

Glutenfri saffranskaka

Underbart god och saftig saffranskaka som är en riktig favorit till jul, lucia och advent. Med den syrliga lingongrädden till blir det en extra god smakupplevelse.
Glutenfri saffranskaka
Foto: Thomas Hjertén (Baka Glutenfritt)

Glutenfri saffranskaka
175 g smör
1 kuvert (1/2 g) saffran
2 ägg
3 dl strösocker
1 1/2 dl mjölk
1 tsk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl (70 g) mandelmjöl
1 dl (80 g) potatismjöl
2 1/2 dl (150 g) glutenfri mjölmix
Smör och mandelmjöl till formen

Annons

Lingongrädde:
1 1/2 dl lingon
3/4 dl strösocker
2 dl vispgrädde

Annons
  1. Smält smöret och låt svalna något.
  2. Blanda ner saffranet i smöret och låt stå och dra i några minuter.
  3. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke.
  4. Tillsätt saffranssmöret till äggsmeten tillsammans med mjölken.
  5. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke och rör ner i smeten.
  6. Häll smeten i en smord form med löstagbara kanter, ca 24 cm i diameter, mjölad med mandelmjöl.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 45 minuter. Täck kakan med aluminiumfolie när den börjar få färg. Låt svalna.
  8. Rör ihop lingon och strösocker till lingongrädden i en skål. Låt stå tills lingonen tinat om du använder frysta lingon.
  9. Vispa grädden och blanda ner de rårörda lingonen.

Pudra florsocker över kakan innan servering. Servera med lingongrädden.

Annons
Dela på:

Kommentarer till “Glutenfri saffranskaka”

  1. Susanne Holmberg skriver: 5 december, 2017

    Hej, Om jag behöver byta mandelmjölet mot något annat vad hade du rekommenderat då? Mot glutenfri mjölmix eller annat?
    Hälsningar Susanne


Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar