Följ mig på Instagram, Facebook och Pinterest för mer glutenfri inspiration och fler glutenfria recept! Glutenfri saffranslängd (3 st) 150 g smör 1 g (2 kuvert) saffran + 1 tsk strösocker till mortlingen 400 g (4 dl) mjölk 50 g röd jäst 20 g (2 msk) pulveriserat psyllium, tex Fiberhusk eller Premium Psyllium 1/2 tsk salt 70 g (1/2 dl) vit sirap 90 g (1 dl) strösocker 1 ägg 540 g (9 dl) glutenfri mjölmix, tex Semper Mix Ca 1 dl russin 1 uppvispat ägg till pensling Pärlsocker till garnering Smält smöret i en kastrull. Mortla saffranet tillsammans med 1 tsk strösocker. Tillsätt saffran och mjölk till det smälta smöret och värm degspadet till 37 grader. Smula jästen i en degbunke och vispa ut den med lite av degspadet. Vispa ner resten av degspadet samt fiberhusk. Låt svälla i 10 minuter. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop degen ordentligt i assistent eller med elvispens degkrokar. Strö lite mjölmix runtom degen och låt den jäsa under bakduk i ca 40 minuter. Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med glutenfri mjölmix. Knåda in lite mjölmix om degen är kladdig men försök att använda så lite mjöl som möjligt. Dela degen i 15 delar. Rulla ut varje degbit till en ca 30 cm lång längd. Ta fem av längderna och fläta ihop som en femfläta. (Sök på "femfläta" på google eller youtube för att få fram instruktion om du inte vet hur man gör en femfläta). Upprepa med resterande 10 deglängder. Lägg längderna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter. Tryck ner russin i längderna. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda längderna i mitten av ugnen i 200 grader i ca 15-20 minuter tills de fått fin färg. Tips på fler glutenfria godsaker med saffran: Glutenfria lussekatter Glutenfri saffranssockerkaka Glutenfria saffranscupcakes Glutenfri saffranskladdkaka Glutenfria saffransskorpor Glutenfria sockerbullar med saffran Glutenfri saffranstoscakaka Glutenfria saffranslängder med mandelmassa och vit choklad Glutenfria saffransrutor med lingonfrosting