Annons
Annons

Glutenfri saffranslängd

Mjuk, saftig och god saffranslängd med russin och pärlsocker. Saffranslängden är ett vackert och uppskattat inslag på fikabordet i jul och advent.

Följ mig på Instagram, Facebook och Pinterest för mer glutenfri inspiration och fler glutenfria recept!

Glutenfri saffranslängd (3 st)
150 g smör
1 g (2 kuvert) saffran + 1 tsk strösocker till mortlingen
400 g (4 dl) mjölk
50 g röd jäst
20 g (2 msk) pulveriserat psyllium, tex Fiberhusk eller Premium Psyllium
1/2 tsk salt
70 g (1/2 dl) vit sirap
90 g (1 dl) strösocker
1 ägg
540 g (9 dl) glutenfri mjölmix, tex Semper Mix
Ca 1 dl russin
1 uppvispat ägg till pensling
Pärlsocker till garnering

Annons
  1. Smält smöret i en kastrull.
  2. Mortla saffranet tillsammans med 1 tsk strösocker.
  3. Tillsätt saffran och mjölk till det smälta smöret och värm degspadet till 37 grader.
  4. Smula jästen i en degbunke och vispa ut den med lite av degspadet.
  5. Vispa ner resten av degspadet samt fiberhusk. Låt svälla i 10 minuter.
  6. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop degen ordentligt i assistent eller med elvispens degkrokar.
  7. Strö lite mjölmix runtom degen och låt den jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
  8. Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med glutenfri mjölmix. Knåda in lite mjölmix om degen är kladdig men försök att använda så lite mjöl som möjligt. Dela degen i 15 delar. Rulla ut varje degbit till en ca 30 cm lång längd.
  9. Ta fem av längderna och fläta ihop som en femfläta. (Sök på ”femfläta” på google eller youtube för att få fram instruktion om du inte vet hur man gör en femfläta). Upprepa med resterande 10 deglängder.
  10. Lägg längderna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
  11. Tryck ner russin i längderna.
  12. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
  13. Grädda längderna i mitten av ugnen i 200 grader i ca 15-20 minuter tills de fått fin färg.

Annons

Annons

Annons
Dela på:

Annons

Laddar