Glutenfri saffranstoscakaka 100 g smör Ca 0,4 g (4/5 kuvert) saffran 2 ägg 135 g (1 1/2 dl) strösocker 1 tsk bakpulver 60 g (1 1/2 dl) mandelmjöl 60 g (1 1/2 dl) rismjöl eller 60 g (1 dl) glutenfri mjölmix 50 g (1/2 dl) vispgrädde (eller mjölk) Toscaglasyr: 100 g smör 90 g (1 dl) strösocker 2 msk rismjöl eller glutenfri mjölmix 2 msk vispgrädde (eller mjölk) Ca 1/5 kuvert saffran 50 g mandelspån Smält smöret. Mortla saffranet tillsammans med en nypa strösocker. Tillsätt det mesta av saffranet (spara lite till glasyren) i det smälta smöret och låt dra en stund. Vispa ägg och strösocker vitt och luftigt. Blanda bakpulver, mandelmjöl och rismjöl i en bunke. Vänd ner det i smeten tillsammans med grädden och saffranssmöret. Häll smeten i en smord form (ca 24 cm i diameter) med löstagbara kanter, mjölad med mandelmjöl. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 20 minuter. Gör under tiden glasyren: Smält smöret till glasyren i en kastrull på spisen. Tillsätt socker, mjöl, grädde, mandelspån och det sparade saffranet och låt koka ihop på svag värme under omrörning tills smeten tjocknar. Häll glasyren över den varma kakan och bred ut den i ett jämnt lager över kakan. Ställ in kakan i ugnen igen och grädda i mitten av ugnen tills glasyren fått fin färg, ca 10-15 minuter. Låt kakan svalna innan servering. Servera gärna med lingongrädde. Tips på andra goda glutenfria bakverk till jul: Glutenfria saffransbullar med mandelmassa Glutenfria saffransrutor med lingonfrosting Glutenfria pepparkakscupcakes Glutenfria saffransskorpor Glutenfri mjuk pepparkaka Glutenfria saffransbullar med vaniljfyllning