Annons

Glutenfri schweizernötkladdkaka

Härligt kladdig och supergod kaka med krämig topping. Det här var en mycket uppskattad nyårsdessert hos oss!

Glutenfri schweizernötkladdkaka
Kladdkaka:
3 ägg
180 g (2 dl) strösocker
200 g smör
200 g Marabou schweizernötchoklad (kan innehålla spår av vete, välj en annan choklad om du vill undvika det och tillsätt eventuellt hackade hasselnötter också i så fall)
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
100 g (2 dl) mandelmjöl
80 g (1 dl) rismjöl
Smör och mandelmjöl till formen

Annons

Chokladtopping:
200 g Marabou schweizernötchoklad eller annan choklad
100 g (1 dl) vispgrädde
15 g (1 msk) smör

Annons

Garnering:
Hallon eller andra bär
Ätbart guldpulver

 1. Vispa ihop ägg och strösocker i en bunke.
 2. Smält smöret. Bryt chokladen till kladdkakan i bitar och låt smälta i smöret. Rör till en jämn chokladsmet och tillsätt den till äggvispet.
 3. Blanda ihop vaniljsocker, bakpulver, salt, mandelmjöl och rismjöl i en bunke. Vänd sedan ner det i smeten och rör till en jämn smet.
 4. Häll smeten i en smord springform, 24 cm i diameter, mjölad med mandelmjöl.
 5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 20-25 minuter. Kakan ska var lös i mitten och lite fastare i kanterna när du tar ut den. Låt svalna.
 6. Bryt chokladen till toppingen i bitar och låt smälta tillsammans med grädden på medelvärme i en kastrull. Rör om under tiden tills det smält ihop till en kräm. Ta kastrullen från plattan, tillsätt smöret och rör till en slät kräm.
 7. Häll chokladkrämen ovanpå kakan och se till att den fördelar sig jämnt över kakan. Låt stå kallt i några timmar tills toppingen stelnat. Det går också bra att göra kakan en till två dagar i förväg och förvara i kylskåp.

Garnera med valfria bär och guldpulver innan kakan ska serveras. Servera med vispad grädde.

Annons

Annons
Dela på:

4 kommentarer till “Glutenfri schweizernötkladdkaka”

 1. Mia skriver: 12 januari, 2021

  Men åhhh vad gott det här låter!
  Funderar dock på Marabou schweizernöt, jag tror inte att det står ”kan innehålla spår av…” längre utan ”kan innehålla”, vilket ju ur celiakisynpunkt är värre. Min dietist har sagt att då handlar det inte längre om spårmängder (vilket ju inte är något problem för många), utan kan vara en större mängd och det är ju inte bra. Tycker personligen att det är sååå tråkigt eftersom Marabou har så många goda sorter.


  1. Anneli Bark skriver: 19 januari, 2021

   Hej! Jag har kontaktat Marabou och de har inte ändrat något i produktionen utan endast märkningen av produkten. De skriver också att ”Vid chokladtillverkning arbetar vi med ett slutet processystem där vi inte kan skruva loss och diska rent maskindelar på ett traditionellt sätt. Vid byte i produktionen från en produkt till en annan kan det därför finnas spårmängder av vete kvar.” Vad jag förstått är det alltså fortfarande endast spår av gluten som kan finnas i chokladen. Jag äter själv Marabous choklad då och då och har inte reagerat på det.


 2. Irene Mårtensson skriver: 2 februari, 2021

  Glutenfria hönökakor med 61/2dl Mjölmix, degen går inte att hantera sitter på mina händer! ??


  1. Anneli Bark skriver: 3 februari, 2021

   Hej! Har du vägt ingredienserna? Annars kan det bli lite skillnad i mängder så det rekommenderar jag. Det är också viktigt att låta degen svälla med fiberhusken angiven tid och låta jäsa ordentligt. Dock är degen till hönökakorna lite kladdig. Därför kan du använda extra mjölmix vid utbakning tills den går lättare att hantera, som det står i receptet. Ett annat tips för att degen inte ska fastna är att olja in händerna när du bakar ut kladdiga degar. Hoppas att resultatet blev bra ändå!


Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar