Annons
Annons

Glutenfri semmelkaka

Den här semmelkakan är oslagbar om du vill baka något som smakar semla men inte har tid eller ork att baka klassiska semlor. Min semmelkaka består av en saftig botten med smak av mandel och kardemumma toppad med mandelmassa, vispgrädde och rostade mandelspån. Himmelskt gott!

Glutenfri semmelkaka

Självklart har jag också recept på klassiska glutenfria semlor om du föredrar det.

Glutenfri semmelkaka
125 g smör
3 ägg
180 g (2 dl) strösocker
1 msk vaniljsocker
2 tsk stött kardemumma
1/2 tsk salt
75 g grovriven mandelmassa
60 g (1 1/2 dl) mandelmjöl
75 g (1 1/2 dl) rismjöl
Smör och mandelmjöl till formen

Annons

Garnering:
100 g mandelmassa
2 1/2 dl vispgrädde
40 g mandelspån
Florsocker

Annons
  1. Smält smöret och låt svalna.
  2. Vispa ihop ägg, strösocker, vaniljsocker, kardemumma och salt i en bunke.
  3. Tillsätt mandelmassa, mandelmjöl, rismjöl och det smälta smöret och rör ihop till en smet.
  4. Häll smeten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, smord och mjölad med mandelmjöl.
  5. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 20 minuter. Låt kakan svalna.
  6. Rosta mandelspånen i torr stekpanna tills de får färg. Låt svalna.
  7. Riv mandelmassan grovt till garneringen och strö den över kakan.
  8. Vispa grädden och spritsa eller bred ut den ovanpå mandelmassan.
  9. Toppa semmelkakan med rostade mandelspån. Pudra över florsocker.

Glutenfri semmelkaka tårtbit

Glutenfri semmeltårta

Annons
Dela på:

4 kommentarer till “Glutenfri semmelkaka”

  1. Anette skriver: 12 januari, 2020

    Hej!
    Ser gott ut. Undrar vad kan man ta istället för rismjöl? Hade inte rismjöl hemma.
    Med vänlig hälsning, Anette


    1. Anneli Andersson skriver: 13 januari, 2020

      Hej! Du kan ersätta rismjölet med glutenfri mjölmix. Mer mandelmjöl skulle nog också fungera bra. Lycka till! Med vänlig hälsning, Anneli


  2. Mirva skriver: 16 januari, 2022

    Stämmer verkligen tiden? Efter 20 min var inte min kaka ens i närheten av klar. Helt lös smet . Provar 10-15 min till.


    1. Anneli Bark skriver: 16 januari, 2022

      Tiden stämmer med min ugn. Olika ugnar kan vara lite olika i gräddningstiden, därav skriver jag ca-tider. Bra att du känner efter innan du tar ut den. Dock om den var helt lös så tror jag att det kan ha blivit fel någonstans, kanske för lite mjöl? Vägde du ingredienserna? Om inte är det risk att det inte blev helt rätt mängder. Hoppas den blev bra i alla fall när den stått inne ett tag till!


Annons

Laddar