Kakan är kladdig i mitten men luftig och god som en semmelbulle i kanterna och den innehåller både kardemumma, mandelmassa och vispgrädde. Det här är verkligen det bästa av två världar – kladdkaka och semla i ett!
För dig som vill baka utan mjölmix rekommenderar jag mitt recept på naturligt glutenfri semmelkladdkaka.
Glutenfri semmelkladdkaka
150 g smör
3 ägg
180 g (2 dl) strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk kardemummakärnor (går att byta ut mot malen kardemumma)
100 g mandelmassa (köpt eller hemmagjord)
1/4 tsk salt
135 g (2 1/2 dl) glutenfri mjölmix, tex Lailas blå
Smör och mjölmix till formen
Topping:
3 dl vispgrädde
Florsocker
- Smält smöret och låt svalna.
- Vispa ihop ägg, strösocker och vaniljsocker lätt.
- Mortla kardemummakärnorna och riv mandelmassan grovt. Tillsätt till smeten tillsammans med salt och mjölmix. Vispa eller rör ihop alltsammans till en jämn smet.
- Smörj och mjöla en form med löstagbar kant (24 cm i diameter) med mjölmix.
- Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 20 minuter. Känn gärna med en sticka, kakan ska vara kladdig i mitten och torr i kanterna när den är färdig.
- Låt kakan svalna och ställ den gärna i kylskåp några timmar innan servering så står den till sig och blir perfekt kladdig i mitten.
- Vispa grädden och spritsa på kakan samt pudra över florsocker innan servering.

