Annons

Glutenfri semmelkladdkaka

Den här semmelkladdkakan är det perfekta bakverket när du inte har tid att baka riktiga semlor eller när du bara vill äta något riktigt gott!

Kakan är kladdig i mitten men luftig och god som en semmelbulle i kanterna och den innehåller både kardemumma, mandelmassa och vispgrädde. Det här är verkligen det bästa av två världar – kladdkaka och semla i ett!

Annons

Glutenfri semmelkladdkaka

För dig som vill baka utan mjölmix rekommenderar jag mitt recept på naturligt glutenfri semmelkladdkaka.

Annons

Glutenfri semmelkladdkaka
150 g smör
3 ägg
180 g (2 dl) strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk kardemummakärnor (går att byta ut mot malen kardemumma)
100 g mandelmassa (köpt eller hemmagjord)
1/4 tsk salt
135 g (2 1/2 dl) glutenfri mjölmix, tex Lailas blå
Smör och mjölmix till formen

Topping:
3 dl vispgrädde
Florsocker

  1. Smält smöret och låt svalna.
  2. Vispa ihop ägg, strösocker och vaniljsocker lätt.
  3. Mortla kardemummakärnorna och riv mandelmassan grovt. Tillsätt till smeten tillsammans med salt och mjölmix. Vispa eller rör ihop alltsammans till en jämn smet.
  4. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant (24 cm i diameter) med mjölmix.
  5. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 20 minuter. Känn gärna med en sticka, kakan ska vara kladdig i mitten och torr i kanterna när den är färdig.
  6. Låt kakan svalna och ställ den gärna i kylskåp några timmar innan servering så står den till sig och blir perfekt kladdig i mitten.
  7. Vispa grädden och spritsa på kakan samt pudra över florsocker innan servering.

Annons
Semmelkladdkakan innan gräddning.
Semmelkladdkakan efter gräddning.

Annons

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar