Annons

Glutenfri silviakaka

Silviakaka är en god och saftig mjuk kaka med en gudomligt god glasyr toppad med kokos. Här har jag valt att göra den i en rund form istället för i långpanna som är det klassiska sättet att baka silviakaka. Jag tycker att det blir lite festligare, nästan som en tårta, och genom att färga glasyr och kokos blir den ännu mer festlig och ett bra alternativ till sockerkaka tex på kalas.

Glutenfri silviakaka

Glutenfri silviakaka
3 ägg
270 g (3 dl) strösocker
180 g (3 dl) glutenfri mjölmix (jag använder Finax röda)
3 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
150 g (1 1/2 dl) kallt vatten
Smör och kokos till formen

Annons

Glasyr:
100 g smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 äggula
1 dl kokos
Ev. gelfärger/hushållsfärger

Annons
  1. Vispa ägg och strösocker vitt och fluffigt.
  2. Blanda ihop mjölmix, bakpulver och vaniljsocker och vänd ner i smeten tillsammans med vattnet.
  3. Häll smeten i en smord springform, ca 24 cm i diameter, strödd med kokos.
  4. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 35 minuter. Känn med en sticka att den är torr. Låt kakan svalna.
  5. Smält smöret till glasyren i en kastrull på spisen. Ta av kastrullen från plattan och rör ner socker och vaniljsocker. Rör tills sockret har smält. Rör ner gel- eller hushållsfärg om du vill färga glasyren. Tillsätt äggulan och rör tills glasyren är slät och har tjocknat.
  6. Bred ut glasyren över kakan och strö över kokos. Jag färgade min kokos genom att blanda den med gelfärger i olika plastpåsar.

Glutenfri silviakaka

Annons
Dela på:

7 kommentarer till “Glutenfri silviakaka”

  1. BodilLillabodilla.blogg.se skriver: 13 maj, 2019

    Min kaka blev en smärre katastrof. En del av mjölet la sig som en tjock kaka i botten. Mitten fick jag stansa ur med ett glas, då det var kladdigt och ogräddat. 🙁
    Dina hålkakor blev goda i alla fall, och semlorna…


  2. Bodilblogg.se skriver: 14 maj, 2019

    Hej igen…jag skar bort bottenskitet, ca 1 cm och stansade ut ett hål i mitten som var kladdigt. Lade färska bär där och glasyren på resterande kaka. Det blev mycket gott. Alla tog minst två bitar var. 😛
    Grunnar om det kan ha varit formens fel – rejäl panna i ganska tjock metall. Nästa gång blir det en springform.


    1. Anneli Andersson skriver: 18 maj, 2019

      Hej! Vad trist att det blev ogräddat i mitten. Men det låter som om du löste det på ett bra sätt 🙂 Kanske var det pga formen. Prova att grädda den lite längre nästa gång, alla ugnar är ju också olika så tidsangivelsen i recept kan man inte alltid lita på. Känn med en sticka!


  3. Moa skriver: 8 mars, 2021

    Hej.
    Jag bakade detta recept. Exakt enligt anvisning.
    Men det blev som föregående person skrev, att mjölet liksom la sig som en hård och tjock kaka i botten.
    Varför blir det så? Vad gör man fel?
    Skulle verkligen behöva svar på den här frågan.. tack.


    1. Anneli Bark skriver: 9 mars, 2021

      Hej! Vad synd. Jag är inte säker på varför det blev så men kanske kan det vara att ägg och socker inte vispats tillräckligt fluffigt. Eller att du rört för mycket när du vänt ner de torra ingredienserna. Det är viktigt att inte röra för mycket och absolut inte vispa utan bara vända ner dem försiktigt. Vispar man eller rör för mycket kan kakan bli kompakt och gummiaktig. Jag har använt Finax mjölmix, det kan eventuellt även påverka resultatet om du använt någon annan mjölmix tex Lailas. Hoppas att det blir bättre nästa gång!


  4. Jennie skriver: 9 september, 2021

    Jag har bakat denna kaka många gånger, ofta i en sockerkaksform med hål i mitten, den blir alltid lika god! (Använder finax röda mjölmix)


    1. Anneli Bark skriver: 12 september, 2021

      Vad roligt att du gillar den!


Annons

Laddar