Annons

Glutenfri Skogaholmslimpa

Äntligen! Som jag saknat Skogaholmslimpa sedan jag fick celiaki. I det här receptet har jag omvandlat originalreceptet på Skogaholmslimpa till ett glutenfritt recept.

Jag har ersatt rågsikten i originalreceptet med durramjöl som har en nötig och fyllig fullkornssmak som påminner lite om rågsikt, men det går att byta ut durramjölet mot mjölmix.

Glutenfri skogaholmslimpa i skivor

Glutenfri Skogaholmslimpa (2 limpor)
50 g jäst
400 g (4 dl) vatten
10 g (1 msk) fiberhusk
30 g rumsvarmt smör
140 g (1 dl) ljus sirap
1 1/2 tsk salt
17 g (1 dl) pofiber
175 g (3 1/2 dl) durramjöl (går att byta ut mot 175 g mjölmix)
360 g (6 dl) glutenfri mjölmix, tex Finax röda

  1. Smula ner jästen i en degbunke.
  2. Värm vattnet till 37 grader och vispa ut jästen med vattnet.
  3. Vispa ner fiberhusk och låt svälla i 10 minuter.
  4. Tillsätt smöret i klickar, sirap, salt, pofiber, durramjöl och mjölmix. Arbeta ihop degen i assistent eller med elvispens degkrokar.
  5. Strö lite mjölmix runtom den kladdiga degen och låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
  6. Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med mjölmix och dela den i två delar. Forma till avlånga limpor och lägg limporna på en plåt med bakplåtspapper.
  7. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  8. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda limporna i 5 minuter och sänk sedan värmen till 200 grader. Fortsätt att grädda limporna i ytterligare ca 20 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Annons

Glutenfria skogaholmslimpor efter jäsning

Annons

Glutenfria skogaholmslimpor på plåt

Glutenfri skogaholmslimpa på skärbräda

Annons

Uppskuren glutenfri skogaholmslimpa

Dela på:

5 kommentarer till “Glutenfri Skogaholmslimpa”

  1. Lotta skriver: 3 februari, 2021

    Tusen tack för alla dina recept!
    Dessa blev toppen!
    Min dotter fick konstaterat celiaki för 1,5 år sen och vi har bakat massor härifrån (numera går vi bara in här😋👍🏻!) och allt har blivit lyckat. Är absolut ingen stjärnbagare men det är enkla och tydliga recept för oss nybörjare.


    1. Anneli Bark skriver: 3 februari, 2021

      Tusen tack för din kommentar, vad glad jag blir! Kram


  2. Ann skriver: 24 februari, 2021

    Kan rekommendera att göra dom i form, då blir de högre och mer brödrostvänliga 👍
    Supergott bröd!!!


  3. Anita Hamplin Ringström skriver: 13 juni, 2021

    Såg att det stod att 1 dl Durramjöl väger 80 gram. Då får jag inte ihop att 3,5 dl väger 175 gram?


    1. Anneli Bark skriver: 18 juni, 2021

      Hej! När jag bakade brödet och vägde mitt durramjöl i ett decilitermått fick jag fram att 1 dl väger 50 gram. Jag använder Risentas durramjöl och det står på påsen att 1 dl väger ca 80 gram men jag kan omöjligt få ihop det till det. Om du går på vikten i receptet dvs använder 175 g durramjöl blir det rätt enligt hur jag bakat brödet 🙂


Annons

Laddar