Annons

Glutenfri smörgåsrulltårta

Här kommer ett recept på en trevlig variant på smörgåstårta, nämligen smörgåstårta i form av en rulltårta! Den är enkel att göra och blir både fin och god. Servera i mindre bitar som förrätt eller större bitar som en festlig huvudrätt. Varför inte prova redan nu till nyår?

Glutenfri smörgåsrulltårta med räkor

Glutenfri smörgåsrulltårta
4 ägg
1 msk strösocker
1/2 tsk salt
80 g (1 dl) potatismjöl
Smör till plåten

Fyllning:
500 g räkor med skal
200 g (2 dl) creme fraiche
100 g (1 dl) majonnäs
Ca 2 msk hackad dill
Ca 1 msk löjrom eller stenbitsrom
Citron, salt och vitpeppar

Annons
Annons

Garnering:
Majonnäs
2 skivade hårdkokta ägg
Ärtskott
Körsbärstomater
Dill
Räkor

  1. Dela äggen i gulor och vitor i varsin bunke.
  2. Vispa äggvitorna med elvisp till ett fast skum.
  3. Tillsätt socker och salt till äggulorna och vispa ihop till en smet.
  4. Vänd ner äggulorna i äggviteskummet.
  5. Tillsätt potatismjöl och blanda försiktigt ihop till en jämn smet.
  6. Täck en långpanna, 30×40 cm, med aluminiumfolie och smörj folien med smör.
  7. Fördela smeten på folien och grädda tårtbottnen i mitten av ugnen i 200 grader i ca 12 minuter. Låt svalna. Obs! Det går inte att förbereda bottnen i förväg. Den måste rullas ihop precis när den svalnat, annars stelnar den och blir svår att rulla.
  8. Skala räkorna. Grovhacka ungefär två tredjedelar av räkorna och spara resten till garnering.
  9. Rör ihop creme fraiche, majonnäs, dill och rom. Smaka av med några droppar pressad citron, salt och peppar.
  10. Vänd ner de hackade räkorna.
  11. Bred ut räkröran över tårtbottnen och rulla ihop den till en rulltårta. Hit går det bra att förbereda dagen innan servering. Förvara i så fall rulltårtan i kylskåp tills den ska garneras.
  12. Bred majonnäs runtom hela tårtan. Garnera med ärtskott på sidorna och toppa rulltårtan med ägg, tomat, räkor och dillvippor.
Annons

Bit av glutenfri smörgåsrulltårta på fat

Dela på:

4 kommentarer till “Glutenfri smörgåsrulltårta”

  1. Ulrika skriver: 5 januari, 2020

    Denna var verkligen god! 🙂


    1. Anneli Andersson skriver: 7 januari, 2020

      Tack, vad roligt att du gillade receptet!


  2. Sofie skriver: 21 juni, 2021

    Hej! Hur många personer räcker den till? 🙂


    1. Anneli Bark skriver: 21 juni, 2021

      Hej! Det blir 6-8 bitar.


Annons

Laddar