Annons

Glutenfri sockerkaka

Finns det något mer klassiskt fikabröd än sockerkaka? Så enkelt och så gott! Här kommer ett grundrecept på en klassisk glutenfri sockerkaka som är enkel att lyckas med.

Glutenfri sockerkaka

Glutenfri sockerkaka
3 ägg
3 dl strösocker
2 tsk fiberhusk
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl (75 g) potatismjöl
2 1/2 dl (150 g) glutenfri mjölmix, tex Finax röda
75 g smör
1 dl mjölk
Smör och potatismjöl till formen

  1. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp.
  2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
  3. Smält smöret och blanda med mjölken.
  4. Vänd eller sikta ner de torra ingredienserna i smeten växelvis med vätskan. Rör försiktigt till en jämn smet utan klumpar.
  5. Smöra en sockerkaksform och mjöla med potatismjöl. (Jag använde formen Crown från Nordic Ware som rymmer 2,4 liter).
  6. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 30-40 minuter. Känn efter med en sticka, när den är torr är sockerkakan färdig. Ta ut kakan och låt den stå i formen i minst 5 minuter innan du stjälper upp den.

Enkel glutenfri sockerkaka

Annons
Annons
Dela på:

6 kommentarer till “Glutenfri sockerkaka”

  1. Mikael skriver: 12 september, 2019

    Väldigt enkel och trevlig kaka att göra. Går utmärkt att omvandla till apelsin-choklad, chokladkaka osv utan problem.


    1. Anneli Andersson skriver: 12 september, 2019

      Vad roligt att du gillar den. Tack för tipsen, det låter jättegott!


  2. Viktoria skriver: 7 april, 2020

    Hej!
    Jag förstår inte vad jag gör för fel 🙁 Jag kör enligt receptet till punkt och pricka, jag har även vägt ingredienserna. Men när jag provkänner med en sticka efter 30min i ugnen så är kakan jätte rinnig. Jag skulle kunna hälla ur den ur formen.. Vad gör jag för fel?? 🙁


    1. Anneli Bark skriver: 8 april, 2020

      Hej! Du gör nog inget fel, troligtvis är det ugnen det beror på. Alla ugnar är olika och tiden kan därför variera. Prova att ha den inne längre nästa gång alternativt höj ugnsvärmen något och se vad som händer. Om du använder en annan mjölmix än Finax kan det också vara en orsak till att det blir annorlunda. Jag har i och för sig använt Semper mix också med bra resultat. Lycka till nästa gång!


  3. Tone skriver: 7 maj, 2020

    Jättegod! 5/5 från mig. 10/5 från 3-åringen.
    Jag har inte ätit sockerkaka sedan jag fick sluta med gluten för 15 år sedan. Nu äntligen och vilken comeback med denna!


    1. Anneli Bark skriver: 9 maj, 2020

      Åh tack snälla ni, vad glad jag blir! Kram


Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar