Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bagaren och Kocken. Glutenfri sockerkakssemla 3 ägg 270 g (3 dl) strösocker 100 g smör 100 g (1 dl) mjölk 2 tsk vaniljsocker 1 1/2 tsk mortlade kardemummakärnor 2 tsk bakpulver 1 tsk xantangummi 100 g (2 dl) mandelmjöl 75 g (1 dl) potatismjöl 55 g (1 dl) majsstärkelse Smör och potatismjöl till sockerkaksformen Fyllning: 300 g mandelmassa (köpt eller hemmagjord) Några matskedar mjölk 400 g (4 dl) vispgrädde Vispa ägg och strösocker pösigt med elvisp. Jag brukar vispa i ungefär 5 minuter för att få kakan hög och fin. Smält smöret, tillsätt mjölken och låt koka upp snabbt. Dra kastrullen från plattan. Blanda ihop de torra ingredienserna och sikta ner dem i äggsmeten tillsammans med vätskan. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet. Obs! Vispa inte, då blir kakan kompakt och inte luftig. Häll smeten i en smord och mjölad sockerkaksform. Jag har använt den här formen (annonslänk) med flera mindre sockerkakor. Den och andra fina sockerkaksformar finns att köpa här (annonslänk). Det går såklart bra att använda en vanlig större sockerkaksform också, till exempel den här (annonslänk) som är en av mina favoriter. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 30-40 minuter beroende på hur stor sockerkaksform du använder. Känn efter med en sticka att kakan är färdig innan du tar ut den, stickan ska vara torr. Låt sockerkakan svalna. Riv mandelmassan grovt och blanda med mjölk tills det blir en bredbar konsistens. Skär av toppen på sockerkakan och bred ut mandelmassan på underdelen. Vispa grädden och klicka eller spritsa den ovanpå mandelmassan. Lägg på locket och pudra florsocker över sockerkakssemlan. Tips på andra glutenfria semlor och sockerkakor: Glutenfria semlor Glutenfri sockerkaka med mandelmassa Glutenfria prinsessemlor Glutenfri semmelkaka Glutenfri sockerkaka Glutenfri chokladsockerkaka Glutenfria semmelmuffins Naturligt glutenfri semmelkladdkaka