Glutenfri succékaka
100 g smör
2 ägg
250 g (2 3/4 dl) strösocker
100 g (2 1/2 dl) mandelmjöl
70 g (1 1/4 dl) rismjöl
Smör och mandelmjöl till formen
Chokladtopping:
200 g glutenfri mjölkchoklad
1 dl vispgrädde
1 msk smör
- Smält smöret och låt svalna.
- Vispa ägg och socker vitt och luftigt med elvisp.
- Vänd ner mandelmjöl och rismjöl i smeten.
- Tillsätt det smälta smöret och rör försiktigt till en jämn smet.
- Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, mjölad med mandelmjöl.
- Grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader i 25-30 minuter. Låt svalna.
- Bryt chokladen i bitar och låt smälta på svag värme i en kastrull på spisen tillsammans med vispgrädden. Ta av från värmen och rör ner det kalla smöret. Rör ordentligt till en jämn chokladsmet.
- Bred ut toppingen på kakan och ställ kallt en stund. Det går alldeles utmärkt att göra kakan dagen innan den ska serveras, den blir nästan ännu godare då.
Strö gärna lite flingsalt över innan servering och servera succékakan med vispad grädde.
Tips på fler goda glutenfria mjuka kakor:
Glutenfri mjuk snickerskaka
Glutenfri kladdkaka med daimtopping
Glutenfri toscakaka
Naturligt glutenfri blåbärskaka
Glutenfri sockerkaka
Glutenfri silviakaka
11 kommentarer till “Glutenfri succékaka”
Kan man byta ut rismjölet mot enbart mandelmjöl?
Hej! Jag har inte provat men det borde gå bra. Lycka till!
Kan jag ersätta äggen? Om man inte tål…
Jag har tyvärr inget tips på vad man kan ersätta äggen med. Kikärtsspad har jag hört kan ersätta ägg men jag vet inte i vilken mängd, har inte testat själv. Kram
Hur många räcker den till?
Det beror förstås på hur mycket man äter men den är ganska mastig så ca 10 personer skulle jag nog säga att den räcker till.
Kör du på över- o undervärme el varmluft? Ska kakan vara torr när den tas ur ugnen?
Hej! Jag använder över- och undervärme. Kakan ska inte vara torr som en sockerkaka när den tas ut men inte för kladdig heller.. Lite lagom 🙂 Det brukar bli bra om du följer tiden, max 30 minuter skulle jag säga. Lycka till!
Hej 🙂 går den att göra med vegansk grädde?
Jag har tyvärr inte provat men tror att det borde gå bra.
Jag har gjort med vegansk grädde och det blev supergott. Aito oat for whipping. använde jag😊