Annons

Glutenfri succékaka

Den här kakan har jag valt att kalla för succékaka av den enkla anledningen att den alltid gör succé. För vem kan motstå en saftig mandelkaka toppad med ett krämig täcke av choklad?

Glutenfri mjölkchokladkaka

Glutenfri succékaka
100 g smör
2 ägg
250 g (2 3/4 dl) strösocker
100 g (2 1/2 dl) mandelmjöl
70 g (1 1/4 dl) rismjöl
Smör och mandelmjöl till formen

Chokladtopping:
200 g glutenfri mjölkchoklad
1 dl vispgrädde
1 msk smör

Annons
  1. Smält smöret och låt svalna.
  2. Vispa ägg och socker vitt och luftigt med elvisp.
  3. Vänd ner mandelmjöl och rismjöl i smeten.
  4. Tillsätt det smälta smöret och rör försiktigt till en jämn smet.
  5. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, mjölad med mandelmjöl.
  6. Grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader i 25-30 minuter. Låt svalna.
  7. Bryt chokladen i bitar och låt smälta på svag värme i en kastrull på spisen tillsammans med vispgrädden. Ta av från värmen och rör ner det kalla smöret. Rör ordentligt till en jämn chokladsmet.
  8. Bred ut toppingen på kakan och ställ kallt en stund. Det går alldeles utmärkt att göra kakan dagen innan den ska serveras, den blir nästan ännu godare då.

Strö gärna lite flingsalt över innan servering och servera succékakan med vispad grädde.

Annons

Glutenfri succékaka

Annons
Dela på:

11 kommentarer till “Glutenfri succékaka”

  1. Elisabeth skriver: 13 november, 2019

    Kan man byta ut rismjölet mot enbart mandelmjöl?


    1. Anneli Andersson skriver: 13 november, 2019

      Hej! Jag har inte provat men det borde gå bra. Lycka till!


  2. Anna skriver: 14 november, 2019

    Kan jag ersätta äggen? Om man inte tål…


    1. Anneli Andersson skriver: 17 november, 2019

      Jag har tyvärr inget tips på vad man kan ersätta äggen med. Kikärtsspad har jag hört kan ersätta ägg men jag vet inte i vilken mängd, har inte testat själv. Kram


  3. Christina skriver: 28 november, 2019

    Hur många räcker den till?


    1. Anneli Andersson skriver: 30 november, 2019

      Det beror förstås på hur mycket man äter men den är ganska mastig så ca 10 personer skulle jag nog säga att den räcker till.


  4. Pernilla Törnell skriver: 29 januari, 2020

    Kör du på över- o undervärme el varmluft? Ska kakan vara torr när den tas ur ugnen?


    1. Anneli Bark skriver: 29 januari, 2020

      Hej! Jag använder över- och undervärme. Kakan ska inte vara torr som en sockerkaka när den tas ut men inte för kladdig heller.. Lite lagom 🙂 Det brukar bli bra om du följer tiden, max 30 minuter skulle jag säga. Lycka till!


  5. Cæcilie skriver: 6 november, 2020

    Hej 🙂 går den att göra med vegansk grädde?


    1. Anneli Bark skriver: 6 november, 2020

      Jag har tyvärr inte provat men tror att det borde gå bra.


  6. Emelie skriver: 21 november, 2020

    Jag har gjort med vegansk grädde och det blev supergott. Aito oat for whipping. använde jag😊


Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar