Annons

Glutenfri tårtbotten

Luftig och fin tårtbotten som passar till alla möjliga tårtor som prinsesstårta och gräddtårta. Receptet ger höga och jämna bottnar och är lätt att lyckas med.

 

Glutenfri tårtbotten

Glutenfri tårtbotten
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl (80 g) potatismjöl
1 dl (60 g) glutenfri mjölmix (Semper mix)
1 1/2 tsk bakpulver
Smör och potatismjöl till formen

  1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke. Det är viktigt att vispa länge för att tårtbottnen ska bli hög och luftig.
  2. Blanda potatismjöl, mjölmix och bakpulver och sikta ner det i smeten. Rör försiktigt till en jämn smet.
  3. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, mjölad med potatismjöl.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 30-40 minuter. Känn efter med en sticka att kakan är färdig innan du tar ut den. Låt svalna och skär sedan kakan i tre jämna bottnar.

Himmelsk glutenfri jordgubbstårta

Annons
Annons

På bilden har jag använt tårtbottnen till en himmelsk glutenfri jordgubbstårta.

 

Dela på:

17 kommentarer till “Glutenfri tårtbotten”

  1. Viktoria skriver: 2 juni, 2016

    Är det varmlufts ugn? Måste prova 🙂


    1. Anneli Andersson skriver: 2 juni, 2016

      Jag bakar i vanlig ugn. Lycka till!
      /Anneli


  2. Ania skriver: 9 maj, 2019

    Det bästa recept på tårtbotten jag nånsin använt! Använder denna till alla mina tårtbak även om det inte krävs att den ska vara glutenfritt. Den sviker aldrig.

    Tack så mycket


    1. Anneli Andersson skriver: 10 maj, 2019

      Tack snälla du, vad glad jag blir!


  3. Emmelie skriver: 28 maj, 2019

    Jag körde med kokossocker istället för vitt socker. Tycker dock den blev lite seg men kanske en vanesak.


    1. Anneli Andersson skriver: 29 maj, 2019

      Hej! Tårtbottnen ska normalt inte bli seg utan luftig och lätt i konsistensen. Det är viktigt att man vänder ner mjölet försiktigt utan att röra för mycket och absolut inte vispa, arbetar man smeten för mycket förlorar den sin luftighet och kan bli seg.


  4. Marianne skriver: 30 juni, 2019

    Ska bli roligt att prova det är för dyrt och köpa allt i glutenfritt, skulle vilja ha ett recept på muffins om någon har .


  5. Linnéa skriver: 12 augusti, 2019

    Hej, jag skulle vilja göra en chokladtårtbotten, har testat olika recept och tycker aldrig de blir riktigt bra. Antingen blir den för torr eller för bräcklig. Går detta recept att anpassa genom att byta ut lite av mjölet mot kakao? Tack för en fantastisk och inspirerande blogg!


    1. Anneli Andersson skriver: 18 augusti, 2019

      Hej! Vad roligt att du gillar min blogg! Prova att byta ut 3-4 msk av mjölmixen mot kakao. Lycka till!


  6. Susanne Gustavsson skriver: 17 augusti, 2019

    Undrar vilken storlek på formen du använder?
    Mvh ❤️
    Sanna


    1. Anneli Andersson skriver: 18 augusti, 2019

      Hej! Det är en form med 24 cm i diameter. Det står angivet i texten i receptet. Lycka till! Kram Anneli


  7. Lenita Lindfors Torneus skriver: 13 september, 2019

    Hej! Går det att frys bottnarna? Mvh Lenita


    1. Anneli Andersson skriver: 13 september, 2019

      Hej! Det går bra att frysa bottnarna. Kram Anneli


  8. Caroline Denward skriver: 8 mars, 2020

    Tack för ett jättebra recept! Det blev väldigt lyckat😃


    1. Anneli Bark skriver: 17 mars, 2020

      Vad roligt att höra, tack!


  9. Erika skriver: 19 juni, 2020

    Min såg superfin ut när jag tog ut den men så krympte den så fort jag tog ut den ur ugnen. Men smakade på botten o den var supergod så synd att den säcka.


    1. Anneli Bark skriver: 20 juni, 2020

      Hej! Vad synd. Det kan bero på att ägg och socker inte vispats tillräckligt länge men även att det vispats alldeles för länge.. Det är en balansgång det där, jag brukar vispa tills den blir vit och pösig och kanske någon minut efter det. Det är också viktigt att inte öppna ugnsluckan för tidigt och förstås att grädda den tillräckligt länge. Det kan också vara så att det är för lite mjöl i smeten, jag rekommenderar att väga ingredienserna om du inte gjorde det. Hoppas att det blir bättre nästa gång!


Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar