Annons

Glutenfri toscakaka

En klassisk toscakaka sitter aldrig fel och blir alltid mycket uppskattad på fikabordet. Den här glutenfria toscakakan med mandelmjöl blir saftig och god och med den knäckiga glasyren blir den helt oemotståndlig.

Prova även att baka en glutenfri äppeltoscakaka.

Glutenfri toscakaka

Glutenfri toscakaka
100 g smör
2 ägg
135 g (1 1/2 dl) strösocker
1 tsk bakpulver
1 1/2 dl (60 g) mandelmjöl
1 dl (60 g) glutenfri mjölmix, tex Semper fin mix
1/2 dl (50 g) vispgrädde (eller mjölk)

Annons
Annons

Toscaglasyr:
100  g smör
1 dl strösocker
2 msk glutenfri mjölmix
2 msk vispgrädde (eller mjölk)
50 g mandelspån

 1. Smält smöret och låt svalna.
 2. Vispa ägg och strösocker vitt och luftigt.
 3. Blanda ihop bakpulver, mandelmjöl och glutenfri mjölmix och vänd ner i smeten tillsammans med grädden och det smälta smöret. Rör försiktigt till en jämn smet.
 4. Häll smeten i en smord form, ca 24 cm i diameter, mjölad med mandelmjöl.
 5. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 20 minuter. Gör glasyren under tiden som kakan står i ugnen.
 6. Smält smöret till glasyren i en kastrull på spisen. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka ihop på svag värme under omrörning tills smeten tjocknar.
 7. Häll glasyren över den varma kakan och bred ut den i ett jämnt lager över kakan.
 8. Grädda i mitten av ugnen tills glasyren får fin färg, det tar ca 10-15 minuter. Låt toscakakan svalna innan servering.
Annons

Toscakaka glutenfritt

Dela på:

12 kommentarer till “Glutenfri toscakaka”

 1. Jessica Thors skriver: 24 februari, 2019

  Tyckte själva kakan blev alldeles för blöt trots att jag följde receptet till punkt och pricka.


 2. Alexandra skriver: 13 juni, 2019

  Supergod och saftig. Men hur får jag den att inte ”bubbla upp” i mitten? Blir som en liten höjd som inte är så trevlig..


  1. Anneli Andersson skriver: 15 juni, 2019

   Åh det har jag tyvärr inget bra svar på.. Tänk på att blanda bakpulvret ordentligt med mjölet, om det är ojämnt blandat i smeten kan kakan höja sig ojämnt. Kanske kan det vara en förklaring. Kul att du gillar kakan i alla fall! Kram


  2. Alexandra skriver: 23 maj, 2020

   Har har provat detta recept 5 gånger och misslyckats varenda gång. Det bubblar upp i mitten och sen sjunker glasyren ner i hålet. Ja jag har kollat med sticka så det är genomgräddat. Jag har provat siktat i ingredienserna, jag har bytt mellan varmluft och vanlig, jag har provat olika storlek på formar. Så tråkigt!!! Ger upp nu.


   1. Anneli Bark skriver: 24 maj, 2020

    Det var tråkigt att höra. Jag kan tyvärr inte svara på varför det blir så om du följt receptet till punkt och pricka och även vägt ingredienserna så att det blir exakta mängder. Jag har själv bakat den många gånger och inte upplevt samma problem.


 3. Josefine skriver: 12 juli, 2019

  Instämmer med tidigare kommentar om att kakan blir alldeles för ”blöt/saftig”.. påminner om en tvättsvamp i konsistensen.
  Även min kaka svällde upp i mitten vilket gjorde att toscasmeten inte la sig jämnt över kakan. (Bakpulvret blandades väl med mjölet innan de blandades med resten..)
  känns som att något inte riktigt stämmer med detta recept, kanske mängden mjöl?


  1. Anneli Andersson skriver: 13 juli, 2019

   Hej! Det här receptet är ett av mina favoritrecept och jag har bakat den massor av gånger. Upplever inte problemet med att den blir för saftig. Kanske kan det bero på att alla ugnar är olika, prova att grädda den längre nästa gång. Alternativt har det blivit för lite mjöl eller för mycket vätska i smeten. Ett tips är att väga ingredienserna om du inte gjort det, för att få ett mer exakt resultat. Lycka till! Kram


 4. Marianne Wester skriver: 25 maj, 2020

  Även min kaka blåste upp sig på mitten så toscasmeten lade sej som en krans runt om.
  Blev ju varnad för just detta så jag var extra noga. Men det hjälpte inte. Hade det gått hade jag gärna skickat en bild på kakan


 5. Hanna skriver: 16 april, 2021

  Efter 20 minuter i 175 grader var den fortfarande smet, inget hade hänt. Hade inne den ytterligare 20 minuter och då blev den perfekt! Supergott


 6. Marita Svensson skriver: 18 maj, 2021

  Bästa toscan jag nånsin bakat! Saftig o god! Inga problem alls!Äntligen har jag hittat receptet!!
  Jättegott!! Tack👌


 7. Louise skriver: 6 augusti, 2021

  Är receptet skrivet för varmluftsugn eller över- & undervärme? Tänker att det påverkar tiden som krävs för gräddning. Utan varmluft var kakan absolut inte redo för toscasmeten efter 20 min…


  1. Anneli Bark skriver: 6 augusti, 2021

   Hej! Receptet är skrivet för över- och undervärme. Jag bakar ofta den här och i min ugn är den klar efter 20 minuter. Men såklart kan du grädda längre om den inte är tillräckligt gräddad, tiden kan variera för olika ugnar.


Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar