Annons

Glutenfria blåbärsrutor

Supergoda fikarutor med blåbär och crunchigt havresmul på toppen. Det här är en av mina absoluta fikafavoriter och ett plus är att den bakas i långpanna så att den räcker till många!

Glutenfria blåbärsrutor

Glutenfria blåbärsrutor (ca 20 st)
Botten:
150 g rumsvarmt smör
135 g (1 1/2 dl) strösocker
80 g (2 dl) mandelmjöl
1 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
180 g (3 dl) glutenfri mjölmix, tex Finax röda
1 ägg

Annons

Fyllning:
Ev. 2 dl blåbärssylt
Ca 2-3 dl blåbär (frysta går bra)
Ca 1 msk potatismjöl
Ca 1 msk strösocker

Annons

Havresmul:
60 g smör
70 g (2 dl) glutenfria havregryn
90 g (1 dl) strösocker
1 tsk vaniljsocker

  1. Rör eller vispa ihop smör och strösocker till bottnen.
  2. Tillsätt mandelmjöl, vaniljsocker, bakpulver och glutenfri mjölmix och rör ihop till en smulig massa.
  3. Rör ner ägget och arbeta ihop till en deg.
  4. Strö lite mjölmix runtom degen och tryck ut den i en liten långpanna, ca 20×30 cm, klädd med bakplåtspapper. Degen är ganska kladdig så ett tips är att lägga plastfolie över degen innan du trycker ut den.
  5. Bred ut ett tunt lager blåbärssylt över kakan (det går också bra att utesluta sylten och bara använda blåbär).
  6. Lägg på färska eller frysta blåbär.
  7. Strö över potatismjöl och strösocker.
  8. Smält smöret till havresmulet. Tillsätt havregryn, strösocker och vaniljsocker och rör ihop till smulor.
  9. Strö havresmulet över blåbären.
  10. Grädda kakan i mitten av ugnen i 200 grader i ca 20 minuter. Låt svalna och skär sedan i rutor.

Servera gärna rutorna med vispgrädde.

Deg till blåbärsrutor

Annons

Glutenfria blåbärsrutor i långpanna

Glutenfria blåbärsrutor med havresmul

Glutenfria blåbärsrutor efter gräddning

Glutenfria blåbärsrutor

Annons

Prova också att baka mina glutenfria lingonrutor med havresmul.

Dela på:

10 kommentarer till “Glutenfria blåbärsrutor”

  1. Petra N skriver: 27 juli, 2020

    Bytte ut blåbärssylt och blåbär mot plommonstop och röda vinbär (man tar vad man har), det blev jättegott det med!


    1. Anneli Bark skriver: 28 juli, 2020

      Det låter verkligen gott! Tack för tipset!


  2. ML skriver: 11 augusti, 2020

    Går det att byta ut mandelmjölet till rismjöl eller något annat substitut?


    1. Anneli Bark skriver: 16 augusti, 2020

      Ja mandelmjölet borde gå bra att byta ut mot rismjöl eller mer glutenfri mjölmix. Lycka till!


  3. Annika skriver: 6 juli, 2021

    Kan man använda vilja bär som helst? Funderar på om jordgubbar blir gott?


    1. Anneli Bark skriver: 7 juli, 2021

      Absolut, det blir nog jättegott med jordgubbar.


  4. Annika skriver: 6 juli, 2021

    Kan man använda vilka bär som helst?


    1. Anneli Bark skriver: 7 juli, 2021

      Ja det går bra!


  5. Åsa skriver: 7 oktober, 2021

    Min blev jättelös så vi fick äta den med sked! 🙁


    1. Anneli Bark skriver: 12 oktober, 2021

      Vad synd. Det låter som om det blev för lite mjöl i smeten, kanske vägde du inte ingredienserna? Eller också skulle den behövt längre tid i ugnen. Alla ugnar är olika så tiden kan variera. Hoppas att den blev god i alla fall!


Annons

Laddar