Annons
Annons

Glutenfria drömmar

Drömmar är klassiska småkakor som är så spröda att de nästan smälter i munnen. Mina glutenfria drömmar smakar precis som vanliga drömmar, alltså som en dröm!

Tips! På Instagram, Facebook och Pinterest får du mer glutenfri inspiration och recept. Följ mig där!

Glutenfria drömmar

Glutenfria drömmar (ca 25 st)
50 g rumsvarmt smör
135 g (1 1/2 dl) strösocker
2 tsk vaniljsocker
45 g (1/2 dl) rapsolja
1 tsk pofiber
1/2 tsk hjorthornssalt
150 g (2 1/2 dl) glutenfri mjölmix, tex Semper fin mix

  1. Rör ihop smör, socker och vaniljsocker.
  2. Rör ner oljan lite i taget.
  3. Blanda ihop pofiber, hjorthornssalt och mjölmix i en bunke. Tillsätt det till smeten och rör ihop till en deg. Låt degen stå kallt i ca 15 minuter.
  4. Rulla ut degen till en längd och skär i 25 bitar. Rulla bitarna till bollar och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
  5. Grädda i mitten av ugnen i 150 grader i 15-20 minuter.
Annons

Baka glutenfria drömmar

Annons
Dela på:

17 kommentarer till “Glutenfria drömmar”

  1. Louise skriver: 29 maj, 2019

    Funkar riktigt bra, ett tips är att väga mjölet till 150g! Skilde nästan 30 gram mot när jag använde dl-mått och det blev stor skillnad på slutresultatet. Tack för ett toppenrecept, jag körde dock halva mängden vaniljsocker.


    1. Anneli Andersson skriver: 29 maj, 2019

      Tusen tack, nu har jag har lagt till vikt i receptet!


  2. Tina Skaneby skriver: 15 mars, 2020

    Mycket bra recept och goda men mina blev platta och så höga fina som dina.


  3. Tina Skaneby skriver: 16 mars, 2020

    Supergoda! Men mina blev platta!?


    1. Anneli Bark skriver: 17 mars, 2020

      Vad kul att du gillade dem! Kanske de blev platta för att du hade lite för mycket smör/olja eller för lite mjöl? För att få exakt resultat är det bra att väga ingredienserna, men det kanske du gjorde? Det kan också vara så att degen inte blivit tillräckligt kall innan utbakning. Kram


      1. Tina Skaneby skriver: 22 mars, 2020

        Tack, ska göra fler försök!


  4. Titti skriver: 2 november, 2020

    Går det att ersätta pofiber med fiberhusk/physillium?


    1. Anneli Bark skriver: 3 november, 2020

      Testa hellre att utesluta pofiber och ta aningen mer mjölmix istället. Lycka till!


  5. Anna-Karin skriver: 9 december, 2020

    2 ggr med platta kakor som resultat..
    tror jag får ta ”timeout ” å testa en annan dag. ( testat att väga oxå)
    Dock goa. 🙂


    1. Anneli Bark skriver: 11 december, 2020

      Hm, har du blandat ihop hjorthornssaltet ordentligt med mjölmixen innan du tillsatt det i smeten?


  6. Beatrice Andersson skriver: 6 januari, 2021

    Kanon recept, följde receptet till punkt o pricka . (Vägde allt) Men höjde värmen till 175 grader. Blev inte bara goda utan även helt perfekta i utseende.


  7. Missnöjd skriver: 16 maj, 2021

    Ush, funkade inte alls


  8. Bianca skriver: 26 augusti, 2021

    Försökte två gånger, första vägde jag och följde receptet ordagrant, men de blev platta och sjönk liksom igenom. Är väldigt fettigt och blött i botten på dem. Testade andra gången att ta 160g mjöl och 35g olja istället för 45 gram samt höjde värmen till 175 grader men blev samma sak, de sjönk igenom men blev lite hårdare.

    Väldigt goda men förstår inte riktigt hur du fick till dem! Försökte kolla svaren på de andra som inte lyckats heller men blev inte klokare, gjorde allt du skrivit som förslag. Tråkigt, men som sagt goda blev dem!


  9. Lilian Hedmo skriver: 27 september, 2021

    Dom var väldigt goda och fina till utseendet. Jag vägde mjölet, men hade mycket svårt att rulla bollar.
    (Verkade vara för mycket mjöl?)
    Det bara smulade men lyckades till slut trycka ihop degen till bollar.
    Till sist en undran. Varför blir det ett löst lager på kakan som fastnar på fingrarna ? Jag älskar dina recept. Bakar mycket av dom
    Mvh Lilian


    1. Anneli Bark skriver: 29 september, 2021

      Hej! Vägde du även smöret och oljan? Det låter ändå som om du haft för mycket mjöl i förhållande till fett, precis om du skriver. Alternativt kan det bli ett annat resultat om du använt en annan sorts mjölmix än Semper fin mix eller Finax mjölmix som jag också har använt med bra resultat. Jag kan tyvärr inte svara på varför det blir ett löst lager på kakan. Stort fortsatt lycka till med bakningen! Med vänlig hälsning, Anneli


  10. Idamaria skriver: 2 december, 2021

    Jättegoda! Ett tips – Sonen och jag bytte vaniljsockret mot pepparkakskrydda och fick en god variant på kaka till glöggen!


    1. Anneli Bark skriver: 2 december, 2021

      Åh så bra! Jag har faktiskt tänkt baka pepparkaksdrömmar jag också 🙂


Annons

Laddar