Annons

Glutenfria finska pinnar

Glutenfria spröda mördegskakor med smak av bittermandel som toppas med hackad mandel och pärlsocker. Finska pinnar är en klassisk småkaka som bara är såå god!

Jag är så glad att jag tog fram det här receptet för finska pinnar är verkligen godare än jag minns det från tiden innan jag fick celiaki. Eller kan det till och med vara så att glutenfria finska pinnar är godare än vanliga? 🙂

Annons

Glutenfria finska pinnar på kakfat

Följ mig gärna på Instagram, Facebook och Pinterest för de senaste uppdateringarna och mer glutenfri inspiration!

Annons

Glutenfria finska pinnar (ca 25 st)
25 g (1/2 dl) mandelmjöl
3 bittermandlar
45 g (1/2 dl) strösocker
1 krm xantangummi (kan uteslutas men stabiliserar degen)
165 g (2 3/4 dl) glutenfri mjölmix
100 g kallt smör

Pensling och garnering:
1/2 äggvita
Pärlsocker
Hackad sötmandel (ca 30 g)

  1. Riv eller mal bittermandlarna och blanda med de torra ingredienserna i en bunke.
  2. Blanda ner smöret i bitar och arbeta ihop till en deg. Plasta in degen och låt vila kallt i minst 30 minuter.
  3. Dela degen i fyra delar och rulla dem till fingertjocka längder. Lägg längderna på två plåtar med bakplåtspapper.
  4. Vispa upp äggvitan lätt med en gaffel och pensla längderna med äggvita. Strö över pärlsocker och hackad mandel.
  5. Skär längderna i ca 4 cm långa bitar och separera dem lite från varandra på plåtarna.
  6. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 175 grader i ca 12 minuter.

Finska pinnar på plåt innan gräddning

Annons

Bakar glutenfria finska pinnarKakorna innan de gräddas.

Nybakade finska pinnar glutenfrittKakorna efter gräddning.

Glutenfritt fika finska pinnar

Visste ni förresten att finska pinnar inte har någon koppling till Finland utan faktiskt är ett svenskt påfund? Oavsett ursprung så är de så goda att de verkligen förtjänar en plats på alla fikabord tycker jag.

Annons
Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar