Glutenfria fröfrallor (ca 10 st)
25 g jäst
200 g (2 dl) mjölk
200 g (2 dl) vatten
2 tsk fiberhusk
1 msk linfrön
1/2 msk chiafrön
1/2 dl solroskärnor
1/2 dl pumpakärnor
1 tsk salt
1/4 dl rapsolja
1/4 dl ljus sirap
17 g (1 dl) pofiber
1/2 dl fibrex (går att byta ut mot boveteflingor, glutenfria havregryn eller pofiber)
400 g (6 3/4 dl) glutenfri mjölmix (jag brukar blanda Semper ljus och grov mix, hälften av varje)
Uppvispat ägg och frön till garnering
- Smula jästen i en bunke.
- Värm mjölk och vatten till 37 grader och vispa ut jästen med vätskan.
- Vispa ner fiberhusk, linfrön och chiafrön och låt svälla i 10 minuter.
- Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen med degkrokar i några minuter.
- Låt jäsa under bakduk i ca 50 minuter.
- Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med mjölmix. Arbeta in lite mer mjölmix om degen är för kladdig att hantera.
- Forma runda bullar av degen och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
- Låt jäsa i ca 20 minuter.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över frön.
- Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 12 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Kommentarer till “Glutenfria fröfrallor”
Vad använder man istället för fibrex som inte längre går att få tag på?