Annons

Glutenfria frukostfavoriter

Det här brödet bakar jag ofta eftersom det är ett bröd som jag gärna äter till frukost, därav namnet. Det är enkelt att baka och smakar underbart!

Tips! Följ mig på Instagram, Facebook och Pinterest för de senaste uppdateringarna och mer glutenfri inspiration.

Glutenfria frukostfavoriter rutor

Glutenfria frukostfavoriter (12 st)
50 g jäst
400 g (4 dl) vätska (vatten, mjölk eller växtbaserat alternativ)
7 g (2 tsk) fiberhusk/malet psylliumfrö
30 g (1/2 dl) linfrön
70 g (2 dl) glutenfria havregryn
45 g (1/3 dl) mörk sirap
45 g (1/2 dl) rapsolja
5 g (1 tsk) salt
390 g (6 1/2 dl) glutenfri mjölmix (jag använder hälften grov och hälften ljus av Finax mjölmixer)

  1. Smula ner jästen i en degbunke.
  2. Värm vätskan (jag brukar använda hälften mjölk och hälften vatten) till 37 grader och vispa ut jästen med den.
  3. Vispa ner fiberhusk, linfrön och havregryn och låt svälla i 10 minuter.
  4. Tillsätt sirap, olja, salt och mjölmix och arbeta ihop degen i några minuter i assistent eller med elvispens degkrokar. Det går också bra att röra ihop degen ordentligt med en slev. Degen är ganska lös och kladdig.
  5. Pudra lite mjölmix runt degen och låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
  6. Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med mjölmix. Tryck ut den till en någon centimeter hög rektangel och skär i 12 bitar.
  7. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ca 30 minuter.
  8. Grädda i mitten av ugnen i  225 grader i ca 12-15 minuter. Låt svalna en stund på plåten och därefter på ett galler under bakduk.
Annons

Glutenfri degDegen efter jäsning.

Annons

Brödet innan jäsningBrödet innan jäsning.

Glutenfria frukostfavoriter efter jäsningBrödet efter jäsning.

Annons

Glutenfritt bröd frukostfavoriterBrödet när det gräddats.

Glutenfritt frukostbröd

Dela på:

Annons

Laddar